Hlavní obsah

Západní rozvědky řeší s Asadovými tajnými službami, jak na radikální islamisty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Západní rozvědky si podávají dveře v syrském hlavním městě Damašek, kde se syrskými představiteli konzultují, jak zamezit nárůstu vlivu radikálních islamistických skupin pohybujících se na syrském bojišti. Stanici BBC to řekl náměstek syrského ministra zahraničních věcí Faisal Mekdad.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Jednotka syrských vládních sil

Článek

Na dotaz, zda zástupci západních tajných služeb, včetně britské, v nedávné době navštívili Sýrii, odpověděl Mekdad: „Nebudu to specifikovat, ale ano, spousta jich Damašek navštívila.“

Na Západě podle jeho slov panuje nesoulad v postojích bezpečnostních zástupců a politiků, kteří naléhají na syrského prezidenta Bašára Asada, aby odstoupil. Podle něj ale západní vlády konečně začínají chápat, že k Asadově režimu, který viní z rozpoutání už skoro tři roky trvající krvavé války, neexistuje alternativa.

Mekdad také prohlásil, že západní vlády pomalu oživují kontakt s Damaškem. „Samozřejmě že někteří čekají na Ženevu. Někteří říkají, že zkoumají své možnosti, někteří říkají, že chtějí spolupracovat v bezpečnostní oblasti, protože teroristé, které posílají ze západní Evropy přes Turecko do Sýrie, se pro ně stali skutečnou hrozbou,“ poznamenal.

Francouzský prezident Francois Hollande přiznal, že do Sýrie odešlo bojovat na 700 francouzských občanů. Podle Evropské komise válčí v Sýrii nejméně 1200 občanů EU.

OSN shání nejvyšší sumu v dějinách

Opakovaně odkládaná mírová konference má v Ženevě začít příští týden. Ještě pořád ale není jasné, zda se jí zúčastní hlavní opoziční uskupení, Syrská národní koalice.

Ve středu mezitím v Kuvajtu probíhá dárcovská konference pro Sýrii. Podle OSN je nutné pro příští rok sehnat na humanitární účely pro boji zdevastovanou zemi 6,5 miliardy dolarů, urgentní pomoc potřebuje polovina syrského obyvatelstva. Je to vůbec největší suma, jakou kdy OSN na konkrétní krizovou situaci sháněla.

Válka v Sýrii má podle syrských pozorovatelů v Londýně víc než 130 000 obětí. OSN uvádí, že boje vyhnaly z domovů devět miliónů lidí. Syrské bojiště je nepřehledné a pohybuje se na něm množství radikálních skupin včetně sunnitských extremistů napojených na organizaci Al-Káida.

Reklama

Výběr článků

Načítám