Hlavní obsah

USA a Rusko domlouvají lokální příměří v Sýrii

– Paříž

Ministři zahraničních věcí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov projednávají před ženevskou konferencí možnosti omezených příměří na části syrského území. Zvažuje se i výměna zajatců. Podle Ruska syrská vláda nabízí i otevření koridorů pro humanitární pomoc, uvedla BBC.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, Reuters

Ministři zahraničních věcí USA a Ruska John Kerry (vlevo) a Sergej Lavrov

Článek

Oba ministři jednají v Paříži společně se zmocněncem OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdarem Brahímím.

„Dnes jsme hovořili o možnosti dosáhnout příměří, například omezeného příměří v Halabu,“ řekl Kerry po jednáních na tiskové konferenci. On i Lavrov doufají, že by lokální příměří mohla být uzavřena ještě před zahájením jednání v Ženevě, stejně jako by byl domluven plán na výměnu zajatců a otevřeny humanitární koridory.

„Jsem potěšen, že ministr zahraničí Lavrov naznačil, že jednal se [syrským] režimem a že režim možná připravuje uvolnění některých oblastí, zejména Ghúty, na které jsme nějakou dobu tlačili, takže by mohlo být možné, aby se tam dostaly konvoje [s humanitární pomocí],“ dodal Kerry. Nemusí se to ale podařit během několika dní zbývajících do zahájení konference.

Kerry uvedl, že přístup syrské vlády k tématu ukáže, jak vážně to myslí s ochotou řešit občanskou válku.

Apel na opozici a spory okolo Íránu

Lavrov se také obrátil na nejednotnou syrskou opozici, jejíž frakce bojují mezi sebou a která se dosud neshodla ani na tom, zda a jak bude reprezentovaná na mírové konferenci: „Čekáme podobné kroky i od opozice.“

Brahímí dodal, že si Sýrie „uvědomila vážnost krize, kterou prošla za tři roky a že potřebuje hodně pomoci zvenčí od zemí, jako jsou Spojené státy a Rusko, od zemí stálých členů Rady bezpečnosti a od svých sousedů.“

Brahímí i Lavrov se vyslovili pro to, aby se ženevské konference zúčastnil i Írán, ale Kerry řekl, že by musel napřed přijmout závěry první konference v Ženevě, kde je uvedeno, že v Sýrii je potřeba předat moc. Írán ale odmítá, aby Bašár Asad, jehož režim podporuje,  odstoupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám