Hlavní obsah

Izrael se rozloučil s Arielem Šaronem. Bránil zemi jako lev

– Jeruzalém • Aktualizováno

V Izraeli v pondělí pohřbili bývalého premiéra Arona Šarona, který zemřel po osmi letech v kómatu v sobotu ve věku 85 let. Pohřbu se zúčastnilo množství zahraničních hostů včetně českého předsedy vlády Jiřího Rusnoka, amerického viceprezidenta Joa Bidena, britského expremiéra Tonyho Blaira či ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Politici vzpomínali na Ariela ŠaronaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Poslední rozloučení začalo ráno v areálu Knessetu. Po něm dopravil armádní konvoj rakev s Šaronovými ostatky na jeho ranč Šikmim, kde bylo jeho tělo uloženo vedle jeho druhé manželky Lily, jak si zesnulý přál.

Nad rakví promluvili jeho synové Gilad a Omri a také náčelník generálního štábu izraelské armády Benny Ganc.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Důstojníci izraelské armády salutují před parlamentem v Jeruzalémě u rakve s bývalým premiérem Arielem Šaronem.

Při přesunu na ranč učinil průvod ještě zastávku na pahorku Latrun nedaleko Jeruzaléma, kde se konal vojenský obřad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pohřeb Ariela Šarona se sjíždějí světoví státníciVideo: Reuters

Obřad začal v 08:30 SEČ v parlamentu. K přítomným promluvili premiér Benjamin Netanjahu, prezident Šimon Peres a americký viceprezident Joe Biden. [celá zpráva]

„Ariel Šaron bránil a chránil naši zemi jako lev," prohlásil prezident Peres s narážkou na jeho jméno, které v hebrejštině znamená lev boží. Jak doplnil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, Šaron byl "jedním z největších vojenských velitelů, které kdy Izrael měl". Vyzdvihl zejména jeho statečnost a pragmatičnost: "Vzpomínky na tebe navždy zůstanou v našich myslích."

Současný premiér přiznal, že občas se Šaronem nesouhlasil a on nesouhlasil s ním, nicméně vždy se snažili společně pracovat "na zajištění bezpečnosti naší země".

Foto: Baz Ratner , Reuters

Izraelský prezident Šimon Peres se klaní památce Ariela Šarona.

Foto: Baz Ratner , Reuters

Jednotka se připravuje na čestnou salvu u Šaronova hrobu.

Příslušníci armády a ochranky izraelského parlamentu nesou rakev se zesnulým premiérem Arielem Šaronem.

V neděli se přišli s premiérem a úspěšným vojenským velitelem rozloučit tisíce Izraelců, i když jeho osobnost je vnímána rozporuplně. [celá zpráva]

Šaron se účastnil čtyř válek, bojoval už ve válce za nezávislost v roce 1948, kdy byl zraněn, a jeho velení pomohlo zvrátit nepříznivý vývoj jomkipurské války v roce 1973.

Jako politik dlouho zastával tvrdou linii. V roce 1982 nařídil vpád do Libanonu, ale po masakru palestinských uprchlíků v táborech Sabrá a Šatíla, jehož se dopustily libanonské křesťanské milice, nařídil stažení. V roce 2005 přišel s průlomovým stažením z okupovaného pásma Gazy, odkud museli odejít všichni židovští osadníci a kde se pak chopilo moci militantní hnutí Hamás. To mu mnozí radikálové vyčítali, Šaron však byl přesvědčen, že bez stažení z okupovaných území nenastane v oblasti mír. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám