Hlavní obsah

Ve válkou ztrápené Sýrii ve velkém frčí amfetamin

Damašek/Bejrút

Sýrie se stala velkým vývozcem stimulačních přípravků na bázi amfetaminu a zároveň je také jejich velkým konzumentem. Převzala velkou část výroby ze sousedního Libanonu a zřejmě také Turecka. Podle agentury Reuters přípravky, které mohou způsobovat závislost, v hojném počtu používají také opoziční bojovníci, aby dokázali zůstat bdělí po dlouhé hodiny obléhání a bojů.

Foto: Stringer, Reuters

Syrští rebelové v provincii Idlíb

Článek

Podle zdrojů Reuters loni značně narostla výroba přípravku prodávaného pod názvem Captagon. Amfetaminy se používají jako stimulanty centrálního nervového systému, vyvolávají pocit zvýšené energie a sebedůvěry. Snižují citlivost k bolesti a k únavě, lidé při jejich požívání necítí hlad a nepotřebují tolik spát jako obvykle.

Syrská armáda tvrdí, že captagon vojáci nacházejí u zbraní, jež zabavují rebelům. Povstalci prý pod vlivem látky snášejí snadno i mučení. "Bijeme je a oni nic necítí. Mnozí se smějí i při těžkých ranách," řekl jeden z důstojníků ze syrského Homsu. Opozice tvrdí, že vláda těmito výroky poškozuje pověst povstalců. S captagonem prý obchodují hlavně provládní milice.

O tom, že se captagon konzumuje na bojišti, hovoří syrská vláda i opozice. Lékaři ale také upozorňují, že tyto látky stále více používají také civilisté.

Za drogy se kupují zbraně

Podle zpráv, které má Reuters k dispozici, si Sýrie výrobou captagonu přijde ročně na stovky miliónů dolarů, které zřejmě využívá k nákupu zbraní. Ostatní průmyslová výroba přitom v Sýrii kvůli dlouhodobým bojům a mezinárodním sankcím skomírá.

Foto: Profimedia.cz

Pilulky Captagonu spolu s dalšími zabavenými drogami

V Libanonu, který byl donedávna hlavním výrobcem, loni výroba vlivem zvýšené produkce v Sýrii poklesla o 90 procent. Do Sýrie se zřejmě přesunula i část turecké výroby.

Podle Reuters se začalo na Západě s výrobou captagonu v 60. letech a používal se pro lidi trpící spavostí a depresí. V 80. letech ho ale většina západních států zakázala kvůli jeho návykovosti. Výroba je levná a jednoduchá a podle libanonského psychiatra Ramzího Haddada ji zvládne každý, kdo má základní znalosti chemie.

Hlavní odbyt v arabských zemích

Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) tvrdí, že zatímco ve většině částí světa je konzumace amfetaminů malá, je o ně velký zájem v zemích Perského zálivu.

Loni se zrodil trh také v severní Africe. V roce 2010, tedy před začátkem bojů v Sýrii, koupila sedm tun captagonu Saúdská Arábie. Zájem o něj tam nadále roste a velký je také v Kuvajtu a ve Spojených arabských emirátech.

Velitel libanonské protidrogové jednotky Chasan Šamsaddín řekl, že droga se vyváží ze Sýrie ukrytá v nákladních vozech. Míří do libanonských přístavů, odkud je pak pašována do zemí Perského zálivu.

V Libanonu loni zadrželi přes 12 miliónů pilulek captagonu, z toho skoro polovina (5,3 miliónu pilulek) byla zabavena jedné syrské rodině, která se pašováním zabývá deset let. V Libanonu se pašováním živí několik rodin z údolí Bikáa, které předtím obchodovaly s hašišem a kokainem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám