Hlavní obsah

Hamás drsně komentuje smrt Šarona

Aktualizováno

Pohřeb bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona připraví úřad nynějšího premiéra Benjamina Netanjahua. Jeho stav se tento týden prudce zhoršil a izraelský expremiér v sobotu v telavivské nemocnici Tel Hašomer ve věku 86 let zemřel. Ne všichni ho oplakávají, palestinský Hamas vyjádřil radost.

Foto: Reuters

Ariel Šaron a Jásir Arafat během mírové konference (1998)

Článek

Mluvčí palestinského Hamasu Samí abú Zuhrí řekl, že teď, „po odchodu tohoto tyrana Hamas ještě více věří ve své vítězství”.

„Náš národ dnes pociťuje velké štěstí s odchodem toho zločince, jehož ruce byly potřísněny krví našich lidí a našich vůdců tady i v exilu,” řekl abú Zuhrí.

Ani zástupce Fatahu, tedy organizace, která s Izraelem na rozdíl od Hamasu vede mírové rozhovory, se netajil radostí. Džibríl Radžúb řekl agentuře AFP, že Šaron „byl zločinec, který nese odpovědnost za smrt (bývalého palestinského vůdce Jásira) Arafata. Doufali jsme, že ho bude soudit Mezinárodní trestní soud jako válečného zločince,” prohlásil.

Odvážný voják

Převažují ale důstojné reakce. Prezident Šimon Peres, který je o pět let starší než Šaron, o něm hovořil jako o „blízkém příteli”. Byl pro něj nejenom „odvážný voják a státník, ale také jeden z největších obhájců Izraele”.

Ministryně spravedlnosti Cipi Livniová na něj vzpomenula jako na „na farmáře, vojáka a premiéra, který se stal otcem velkého národa”. „Nejvíc ze všeho to byl ale muž, kterého jsem měla ráda. V jeho objemném těle byl židovský duch, který si dělal starosti o Židy všude na světě,” sdělila.

Ministr obrany Moše Jaalon se domnívá, že „Šaron byl především výjimečný vojenský velitel, který svůj život zasvětil Izraeli”.

Pohřeb v Negevské poušti

Tělo 11. izraelského premiéra bude do pohřbu vystaveno v budově parlamentu. Šaron by měl být pohřben na svém venkovském sídle v Negevské poušti vedle své ženy Lily, která zemřela roku 2000. Do posledních chvil u jeho lůžka byli synové Gilad a Omri. „Odešel. Odešel v okamžik, který si vybral,” řekl Gilad.

U Šaronova lůžka se také střídali jeho spolužáci a bývalí spolupracovníci. Stav bývalého premiéra se 1. ledna prudce zhoršil a lékaři oznámili, že mu selhávají všechny orgány včetně ledvin. Dávali mu pouze několik dní života a hovořili o jistém konci. V pondělí se doktorům podařilo vrátit k normálu srdeční tep a tlak krve, avšak nikoli stav ledvin a plic. Někteří z lékařů řekli, že málokdo by v takovém stavu dokázal žít tak dlouho.

U nemocnice se několik dní shromažďovali novináři a policie je držela v dostatečné vzdálenosti, aby nemohli fotografovat a filmovat Šaronovy příbuzné. Za novináři přišel jeden den Roni Sehajek, který byl v Šaronově domácnosti vychován, a bez dalšího rozvádění řekl pouze: „Situace není dobrá.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám