Hlavní obsah

USA uvažují o výcviku iráckých elitních jednotek

Bagdád/Washington

USA zvažují pomoc irácké armádě v boji proti teroristům v podobě výcviku iráckých elitních jednotek. Podle agentury Reuters by Američané mohli Iráčany cvičit v Jordánsku. Irák se snaží vytlačit místní islamisty napojené na Al-Káidu ze západní provincie Anbár.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Bezpečnostní jednotka iráckého ministerstva vnitra.

Článek

Organizace, která si říká Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), tam obsadila Fallúdžu a část provinčního střediska Ramádí. Armáda proti nim bojuje, ale k hlavní ofenzívě ve Fallúdži se zatím neodhodlala.

Civilisté z Anbáru prchají hlavně do sousední Karbaly. Pro ně se opakuje situace z let 2006 a 2007, kdy irácká Al-Káida za americké invaze zabíjela i civilní obyvatelstvo, takže se do boje proti ní zapojily i místní sunnitské kmeny. USA z Iráku své vojáky stáhly v roce 2011 a jejich nové nasazení vylučují.

Podle Reuters ale nyní Američané vyjednávají s Iráčany o pomoci a do jednání je prý zapojeno také Jordánsko. V úvahu připadá výcvik elitních jednotek v soukromém školicím středisku u Ammánu.

Předseda americké Sněmovny reprezentantů John Boehner ve čtvrtek vyzval prezidenta Baracka Obamu, aby se více angažoval v pomoci Iráku pro boj o Fallúdžu a Ramádí. Boehner vyloučil nasazení amerických vojáků, ale vyslovil se pro zbrojní dodávky. "Existují věci, jimiž můžeme Iráčanům pomoci, aniž bychom tam museli poslat vojáky," prohlásil.

Související témata

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský policista ukazuje zbraně používané islámskými radikály ve výcvikovém středisku v Timbuktu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Podle stanice Al-Arabíja ve čtvrtek zavládl ve Fallúdži i v Ramádí ve srovnání s předešlými dny klid. Příslušníkům místních kmenů, které irácká vláda zapojila do vyjednávání s ISIL, se prý podařilo ovládnout zbylé části provincie.

Reklama

Související články

Irák se nemůže ubránit teroristům z Al-Káidy

Sunnitští teroristé z Islámského státu v Iráku a Levantě nadále drží města Ramádí a Fallúdža na západě Iráku. V minulém týdnu se k nim přidaly i místní kmeny....

Výběr článků

Načítám