Hlavní obsah

Atentátník v Bagdádu zabil 23 brance

Bagdád

Sebevražedný atentátník zabil v Bagdádu 23 armádních branců. Podle policejních zdrojů na ně zaútočil na vojenském letišti Musanna. Podle agentury AFP zranil dalších 36 lidí. Nálože odpálil mezi muži shromážděnými v náborovém středisku.

Foto: Reuters

Iráčtí policisté kontrolují auto.

Článek

K útoku se zatím nepřihlásila žádná organizace, ale AP připomíná, že atentáty podobného druhu většinou organizují teroristé napojení na Al-Káidu.

Ti v Iráku nyní obnovili své aktivity. Islámský stát v Iráku a v Levantě drží od Vánoc v rukou část západoirácké provincie Anbár včetně města Fallúdža vzdáleného jen pár desítek kilometrů od Bagdádu.[celá zpráva]

Armáda chystá útok na Fallúdžu, kterou už obklíčily tanky. Atentát s útokem může souviset - podle agentury AP jde o varování pro muže, kteří chtějí vstoupit do armády.

Irácká vláda zatím útok odložila, obává se ztrát mezi civilisty.

Už dosavadní střety v provincii byly extrémně tvrdé a podle organizace Human Rights Watch opět strany používaly nezákonné metody boje a zabíjely civilisty. Armáda a provládní kmenové milice ostřelovaly z kulometů a minometů i obytné čtvrti včetně těch, kde nebyli přítomni bojovníci Al-Káidy. Minometné granáty zabily podle nemocničních zdrojů 25 obyvatel a zranily dalších 190.

Obklíčení měst Ramádí a Fallúdža navíc vede k tomu, že jejich obyvatelé mají omezený přístup k potravinám, vodě i palivu. Anbárská provinciální rada označila humanitární situaci za katastrofální. Z míst uprchly tisíce rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám