Hlavní obsah

Při pumovém útoku v Sýrii umíraly ženy a děti

Damašek
Aktualizováno

Při pumovém útoku ve čtvrtek ve střední Sýrii zahynulo 18 lidí, mezi nimi i děti a ženy. Podle syrské exilové opozice, na kterou se odvolává agentura Reuters, bomba vybuchla poblíž školy. Syrská televize hovoří o 16 mrtvých a desítkách zraněných.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dějištěm atentátu byla vesnice Kafáat v provincii Hamá. Žijí tam hlavně příslušníci šíitské sekty ismáílitů. Opoziční zdroje hovoří o velmi silném výbuchu a obětech, mezi nimiž jsou jak šíité, tak sunnité. Většina mrtvých byli civilisté, několik jich ale patřilo k bezpečnostním složkám.

Kafáat ovládá armáda. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Jak napsala agentura AFP, podobné útoky většinou páchají islamisté, kteří bojují proti syrské vládě, avšak sledují jiné cíle než ostatní opozice. Chtějí v zemi ustavit stát řízený islámskými zákony.

Syrská opozice jedná

Ve španělské Córdobě začalo ve čtvrtek dvoudenní jednání syrské opozice. Do Španělska přijeli zástupci syrské národní koalice, která sdružuje skupiny působící v exilu, i delegáti skupin, jež Asad toleruje a které působí v Sýrii. Přijeli i tři zástupci radikální složky opozice, islámské fronty. Společně jednají o účasti na mírové konferenci svolané na tento měsíc do Švýcarska.

Mezinárodní konference, které se říká Ženeva 2, má začít 22. ledna. Mají se jí zúčastnit zástupci syrské vlády i jejích oponentů, země podporující opozici i ty, které stojí za režimem prezidenta Bašára Asada. Nečeká se, že přinese průlom, protože opozice je roztříštěná a vláda odmítá přistoupit na Asadovu demisi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám