Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci dobyli štáb teroristů v Halabu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab

Syrští islamističtí vzbouřenci obsadili ve středu halabské velitelství skupiny Islámský stát v Iráku a v Levantě. Oznámila to v Británii působící skupina monitorující lidská práva v Sýrii SOHR. Útočníci se nechali natočit před obsazenou budovou dětské nemocnice, kde štáb byl.

Foto: Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády na kontrolním stanovišti u Idlíbu, které brání postupu bojovníků Islámského státu v Iráku a Levantě.

Článek

Halabský štáb Islámského státu v Iráku a v Levantě se nacházel ve čtvrti Kádí Askar. Pod tlakem útoků tam jeho bojovníci, z nichž mnozí byli zahraniční, pozabíjel na padesát zadržovaných zajatců, mezi nimiž byli i novináři a humanitární pracovníci. [celá zpráva]

O masakru informovala skupina Liva at-Tavhíd, která využívala stejnou budovu. Je možné, že i ona se podílela na útoku, který podle SOHR podniklo několik islamistických skupin.

Zatím není jasné, co se stalo se stovkami bojovníků Islámského státu v budově. Bylo ale osvobozeno několik desítek zajatců a nalezena další těla popravených.

Hlavní boje mezi Islámským státem v Iráku a v Levantě a dalšími vzbouřeneckými skupinami ale probíhají v Rakce, kde útočí koalice umírněných vzbouřenců a některých islamistických skupin na velitelství Islámského státu. Ten stáhl své bojovníky z Dajr az-Zúri, aby posílil své postavení v Rakce. Tam v bojích od pátku padlo 270 lidí.

Islámský stát: Opozice je legitimním cílem

Mluvčí Islámského státu abú Muhammad Adnani v úterý varoval, že členy opoziční aliance Národní koalice a Nejvyšší vojenské rady Svobodné syrské armády považuje za legitimní cíl: „Zabijeme je, kdekoli je najdeme. Zahájili proti nám válku. Zcela je rozdrtíme a zlikvidujeme spiknutí v kolébce.“

Uvedl to poté, co fronta An-Nusra, která byla dříve součástí Islámského státu a nyní se připojila k alianci, ale nepodílí se na bojích, vyzvala k příměří, výměně zajatců a ustavení islámské rady, která by řešila spory.

Mluvčí An-Nusra abú Muhammad Džalani varoval, že vzájemné boje rebely oslabují a vyzval všechny vzbouřence, aby „upřednostnili boj proti režimu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám