Hlavní obsah

U Ramalláhu pohřbili palestinského velvyslance Džamála

Ramalláh
Aktualizováno

Na předměstí Ramalláhu ve středu pohřbili palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála, jenž zemřel po výbuchu trezoru v Praze. Potvrdil to šéf českého styčného úřadu v Palestině Radek Rubeš, kterého palestinské ministerstvo zahraničí pozvalo na odpolední akci, již pořádá pro zástupce diplomatických misí.

V Palestině pohřbili velvyslance, který zemřel při výbuchu trezoru v PrazeVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Velvyslance, jehož ostatky byly v pondělí přepraveny letecky z Prahy, pochovali po poledních modlitbách v lokalitě Al-Bíra na západním břehu Jordánu asi 15 kilometrů severně od Jeruzaléma.

Jeho tělo zahalené v palestinské vlajce nesl pohřební průvod z ramallažské márnice do mešity, kde se konalo poslední rozloučení.

Šéf českého styčného úřadu v Palestině Radek Rubeš se obřadu neúčastnil. Palestinské ministerstvo zahraničí ho ale pozvalo na odpolední akci, při které zástupci diplomatických misí měli možnost podepsat se do kondolenčních listin.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Průvod doprovází tělo palestinského velvyslance zahalené do vlajky.

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí zmínil i tragický skon 56letého velvyslance. Džamál podlehl těžkým zraněním, která utrpěl na Nový rok, když otevřel sejf v nové budově velvyslanectví. „Máme první výsledky, nejsou ale konečné. Prvotní zjištění nasvědčují, že výbuch způsobilo zařízení uvnitř kovového trezoru, které mělo vybuchnout, pokud se se sejfem bude nakládat nesprávným způsobem,“ řekl Málikí.

"Česká policie přistupuje k případu vážně. Vyšetřování je vedeno profesionálně, nezávisle a především bez předsudků," uvedl poté ministr Málikí pro AFP. "Tento přístup podporujeme a posiluje naši důvěru," dodal.

Česká policie následně v budově v Suchdole našla zbraně, o kterých Palestinci tvrdí, že nejsou nelegální. Podle české policie výbuch nebyl teroristickým činem a velvyslancova smrt je v Česku vyšetřována jako usmrcení z nedbalosti. Čeští policisté ovšem zároveň vyšetřují nález zbraní jako nedovolené ozbrojování.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Tělo velvyslance Džamála v mešitě u Ramalláhu

Za čtvrtstoletí palestinského velvyslanectví dosud v Praze působili jen tři velvyslanci. Posledním byl právě Džamál Muhammad Džamál, který předal pověřovací listiny na Pražském hradě teprve v říjnu 2013. Na palestinském velvyslanectví v Praze sloužil jako úřadující velvyslanec od roku 1984 do roku 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám