Hlavní obsah

Irák se nemůže ubránit teroristům z Al-Káidy

– Bagdád/Teherán

Sunnitští teroristé z Islámského státu v Iráku a Levantě nadále drží města Ramádí a Fallúdža na západě Iráku. V minulém týdnu se k nim přidaly i místní kmeny. Irácký premiér vyzval obyvatele, aby teroristy vyhnali, jinak se nevyhnou bojům. Podle něj armáda za tři dny může města dobýt. Poradci premiéra varují, že teroristé jsou dobře vycvičení a vyzbrojení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teroristé zcela ovládli FallúdžuVideo: Reuters

 
Článek

Bývalý Malíkího bezpečnostní poradce Movafak Rubaji řekl BBC, že je nemožné ochránit Irák před všemi útoky militantů spojených s Al-Káidou z Islámského státu v Iráku a v Levantě: „K těm může dojít a pravděpodobně v budoucnu dojde, protože nemůžete ochránit zbraněmi milióny a milióny Iráčanů a hlídat každou ulici v celé zemi.“

Foto: ČTK/AP

Irácký vzbouřenec u vyhořelého armádního náklaďáku

K atentátníkům dodal: „Tito hoši jsou vysoce motivovaní, jsou dobře vycvičení a všehoschopní, protože mají vymyté mozky, jejich chápání islámu je velmi pokřivené. Jsou brutální. Jsou nelítostní.“

Chaos v Sýrii pomohl teroristům

Současný poradce premiéra Saad Mutalabi dodal, že vzbouřenci dostali do města zbraně ze sousední Sýrie: „Kvůli tomu, co se děje v Sýrii, a kvůli nové munici a střelám, které v Sýrii získali ze Saúdské Arábie, dokázali propašovat dost velké vybavení k boji s iráckým lidem.“

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci na hlídce ve Fallúdži

Irácká armáda tvrdí, že na dobytí měst bude potřebovat aspoň tři dny, i když Američané v roce 2004 po povstání vzbouřenců dobývali Fallúdžu dlouhé týdny. Irácká armáda navíc není dobře vyzbrojena ani vycvičena. Kmenová milice, kterou vyzval Bagdád ke spolupráci, přešla po pár dnech ve Fallúdži na stranu vzbouřenců, kteří jsou stejně jako oni sunnité, zatímco ústřední vláda je šíitská.

Irácký premiér Núrí Málikí proto v televizi apeloval na „občany a fallúdžské kmeny“, aby pomohli teroristy z města vyhnat. Jedině tak „jejich čtvrti neohrozí nebezpečí ozbrojených střetů“.

Foto: Reuters

Kmenoví bojovníci ve Fallúdži

Na Al-Káidu napojení radikálové z organizace Islámský stát v Iráku a v Levantě, kteří působí také v Sýrii, obsadili 25. prosince města Fallúdža a Ramádí, kde se i v pondělí bojovalo. [celá zpráva]

Obyvatelé na útěku

Podle agentury AFP z Fallúdži prchají civilisté, v ulicích jsou vidět jenom auta s odjíždějícími obyvateli. „Odjedeme odtud, protože začnou boje. Nehodláme se nechat zabít v palbě mezi Al-Káidou a vojáky,“ řekl AFP Salám Kritáví, když z města odjížděl s rodinou.

Foto: Mushtaq Muhammed, Reuters

Irácké bezpečnostní síly kontrolují obyvatele odjíždějí z Fallúdži a Ramádí

Mnozí ale evakuovali jenom manželky a děti a sami zůstali, aby ochránili domy před rabováním. „Odvezl jsem matku, manželku a tři děti ke strýci do Bagdádu, ale já zůstanu tady, abych dům chránil před zloději,“ řekl Sádik Talál Asaf.

Pomoc nabízí Írán

Íránská armáda je připravená pomoci sousednímu Iráku v boji proti teroristům z Al-Káidy, kteří ovládli některé části západního Iráku včetně měst Fallúdža a Ramádí. Oznámil to v pondělí zástupce náčelníka generálního štábu íránské armády Mohammad Hedžází.

Foto: ČTK/AP

Iráčan si prohlíží vyhořelé policejní auto ve Fallúdži.

Hedžází prohlásil, že Írán je schopen Iráku poskytnout vojenské vybavení i poradce, pokud o to Bagdád požádá. „Irák je náš přítel,“ prohlásil generál, ale vyloučil vyslání vojáků. Podobnou pomoc nabídl už v neděli americký ministr zahraničí John Kerry, i on však vyloučil vyslání bojových jednotek.

To, že pomoc nabízejí Washington i Teherán, může být dalším důkazem, že se rozložení sil v oblasti mění a USA začínají vidět partnera v Íránu, který se také bojí sunnitských radikálů.

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci hlídkují v ulicích Fallúdži.

Reklama

Výběr článků

Načítám