Hlavní obsah

Izraelskému premiérovi hrozí pád vlády, pokud ustoupí USA

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí kvůli mírovým rozhovorům s Palestinou rostoucí nespokojenosti ze strany koaličních partnerů. Ti v neděli pohrozili svržením vlády, pokud Netanjahu podlehne tlaku Spojených států a přijme základní palestinské teritoriální požadavky. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Brendan Smialowski, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry (vlevo) jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem

Článek

Pohrůžka přišla krátce poté, co Netanjahu opakovaně jednal s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym. Ten se během své návštěvy Blízkého východu snaží právě o podporu obnovených mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinou.

Palestinci chtějí svůj stát na územích, která Izrael obsadil za války v roce 1967 - na západním břehu Jordánu, v pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě.

Izraelská koaliční strana Židovský domov v neděli pohrozila vystoupením z koalice, pokud Netanjahu přijme jako základ pro mírová jednání hranice z roku 1967. "Vláda, která přijme hranice z roku 1967, páchá národní sebevraždu," uvedla strana.

Foto: Brendan Smialowski, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry (vlevo) s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Kerry se v rámci nynějších jednání na Blízkém východě v minulých dnech setkal i s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Netanjahua a Abbáse ocenil za "obtížná rozhodnutí", která přijímají. "V tisku i veřejné debatě lze vidět, že rozhodnutí, která činí, vyvolávají u jejich lidí silné reakce," řekl.

Izraelsko-palestinské rozhovory byly po tříleté pauze obnoveny loni v červenci. Kerry doufá, že do dubna bude sjednána rámcová dohoda, která by měla stanovit principy, na jejichž základě se bude dál vyjednávat o podrobnostech mírového řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám