Hlavní obsah

Mírový plán pro Izrael a Palestinu bude spravedlivý, slibuje Kerry

Mírový plán pro Izrael a Palestinu bude spravedlivý a vyvážený. V neděli to řekl šéf americké diplomacie John Kerry. Už v sobotu přitom oznámil, že Izraelci a Palestinci dosáhli pokroku na cestě k rámcové mírové dohodě. Díky nynějšímu úspěchu Kerry podle informací listu Haarec dokonce zvažuje, že v oblasti zůstane a bude pokračovat v dalších rozhovorech.

Foto: Jacquelyn Martin/Pool , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

"Mohu zaručit všem stranám, že prezident (Barack) Obama a já jsme odhodláni předložit takové plány, které jsou spravedlivé a vyvážené a které zlepší bezpečnost všech obyvatel," řekl dnes Kerry novinářům v Jeruzalémě.

Podrobnosti jednání nejsou známé, izraelský ministr mezinárodních vztahů a strategických záležitostí Juval Steinic nicméně podle agentury AFP řekl, že Izrael odmítá Spojenými státy navržené bezpečnostní ústupky pro Jordánské údolí.

"Bezpečnost musí zůstat v našich rukách. Každý, kdo navrhuje vyřešit situaci v Jordánském údolí rozmístěním mezinárodních sil, palestinské policie nebo technologickou cestou, nerozumí Blízkému východu," upozornil Steinic.

Kerryho jednání budou pokračovat i příští týden

Kerry doufá, že připravovaná rámcová dohoda bude sjednána do dubna. Měla by stanovit principy, na jejichž základě se bude dál vyjednávat o podrobnostech mírového řešení. Tyto principy mají zahrnovat nejobtížnější otázky rozhovorů, jako jsou hranice budoucí Palestiny, bezpečnostní opatření, uprchlíci a status Jeruzaléma.

Související témata:

Foto: Jiří Roškot, Právo

Islámská svatyně na Chrámové hoře: Skalní dóm, a skála, na níž byl v 7. století postaven, je nejznámější pamětihodností Jeruzaléma.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Kerry v neděli navštíví Jordánsko a také Saúdskou Arábii, již v pondělí by ale podle izraelských médií mohl opět jednat s izraelskými a palestinskými předáky. S nimi se opakovaně setkal od čtvrtka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám