Hlavní obsah

Delegace WikiLeaks se setkala s Asadem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Zástupce australské politické strany WikiLeaks přijal před Vánoci v Damašku syrský prezident Bašár Asad. Delegaci vedl John Shipton, otec spoluzakladatele mediální organizace WikiLeaks Jualiana Assange, který se druhým rokem skrývá na ambasádě Ekvádoru v Londýně. Strana WikiLeaks tvrdí, že chtěla přispět k dojednání míru v Sýrii. Podle australského premiéra ale jednala hloupě.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Návštěva byla podle ministerského předsedy Tonyho Abbotta výrazem „mimořádné chyby úsudku“. K setkání prý nemělo nikdy dojít, protože Asadův režim je „jedním z nejhorších na světě“.

Premiér Abbott v rozhovoru pro list The Australian dodal, že strana WikiLeaks je „pěkně výstřední“. Toto politické uskupení se loni pokusilo dostat do australského senátu a je částečně propojené s mediální organizací, která zveřejňovala utajované vládní dokumenty.

Návštěva, při níž se zástupci australské strany v čele s Assangeovým otcem setkali s prezidentem Asadem i dalšími špičkami vlády včetně premiéra a předsedy parlamentu, se uskutečnila 23. prosince. Fotografie z jednání se pak objevila na Asadově twitterovém účtu.

Zástupci WikiLeaks cestu hájili jako součást svého snažení o „mír a usmíření“ znesvářených stran na syrském bojišti. Strana přitom ještě tento týden tvrdila, že o cestě neměla tušení a neschválila ji.

Sto třicet tisíc mrtvých

Návštěvu kromě Abbotta a jeho liberálů zkritizovali i zelení a labouristé. Analytik Michael Fullilove pro list The Australian upozornil, že výlet může propůjčit Asadově režimu novou legitimitu.

V Sýrii se bojuje už téměř tři roky. Konflikt si vyžádal víc než 130 tisíc mrtvých, upozornila ve středu opoziční Syrská organizace pro lidská práva se sídlem v Londýně.

Politická strana WikiLeaks v čele s Julianem Assangem propadla v zářijových senátních volbách. Assange usiloval o křeslo senátora státu Victoria, nezískal ale ani procento hlasů a podobně dopadli i další kandidáti strany.

Reklama

Související články

Chemické zbraně v Sýrii nasadili až pětkrát

V rámci ozbrojeného konfliktu v Sýrii se chemické zbraně použily nejméně jednou, možná ale až pětkrát. Stojí to v konečné zprávě, kterou inspektoři OSN předali...

AI: Islamisté v Sýrii mučí i děti

Radikální sunnitská organizace Islámský stát v Iráku a Damašku, která kontroluje velkou část severu Sýrie, provozuje tajné věznice. V nich její příslušníci...

Výběr článků

Načítám