Hlavní obsah

Atentáty v Iráku mají čtrnáct obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Při bombových útocích a střelbě z jedoucího auta v Iráku zahynulo v neděli nejméně 14 osob. Přes dvacet dalších osob bylo zraněno, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje z místních úřadů.

Foto: Reuters

Trosky auta v bagdádské čtvrti Hurríja, ve kterém vybuchla bomba (záběr ze staršího atentátu)

Článek

Nejvážnější byl bombový útok sebevražedného atentátníka na vojenskou hlídku ve městě Mosul na severu země. Zahynulo při něm osm vojáků a dalších 13 osob, včetně civilistů, utrpělo zranění.

V hlavním městě Bagdádu pak ozbrojenci při střelbě z jedoucího auta zabili na kontrolním stanovišti čtyři provládní sunnitské milicionáře a další tři zranili. V jedné ze čtvrtí na západě hlavního města pak výbuch bomby na trhu zabil dva civilisty a osm jich zranil.

Povstalci v posledních měsících vystupňovali své útoky v zemi. Tento měsíc již podle výpočtů AP bylo v zemi zabito 490 osob. Podle odhadů Organizace spojených národů od začátku roku zahynulo v zemi více než 8000 osob. Násilí souvisí s obnoveným napětím mezi iráckými menšinovými sunnity na jedné straně a většinovými a vládnoucími šíity na straně druhé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám