Hlavní obsah

Erdogan po zatýkání v korupčním skandálu pohrozil velvyslancům

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan po sobotním zadržení dalších osob podezřelých z korupce pohrozil vyhoštěním některých velvyslanců. Podle Reuters obvinil některé velvyslance v Turecku z „provokací”. Dosud bylo podle Reuters formálně zatčeno a obviněno dohromady 24 osob podezřelých z korupce. Dalších 34 zadržených v sobotu soud propustil.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Turecký prmiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

„V posledních dnech se velvyslanci kupodivu podíleli na některých provokacích. Apeluji tu na ně, aby dělali svou práci. Pokud opustíte oblast svých povinností, mohli byste zasáhnout do oblasti pravomocí naší vlády. Nemusíme vás držet v naší zemi," řekl Erdogan svým příznivcům v černomořské provincii Samsun.

Některé turecké listy blízké vládě v sobotu obvinily americké velvyslanectví v Turecku z podpory tažení proti státní bance Halkbank, jejíž šéf byl v sobotu rovněž zadržen. Washington prý chtěl, aby banka zastavila obchody s Íránem. Ambasáda USA podle Reuters popřela jakoukoli roli v nynějším protikorupčním vyšetřování.

V Turecku v sobotu bylo v rámci pokračujícího vyšetřování korupce zatčeno dalších 16 osob. [celá zpráva]

Byli obviněni a byla na ně uvalena předběžná vazba. Podle informací televizních stanic NTV a CNN-Türk jsou zatčené osoby vyšetřovány kvůli podezření z aktivní korupce, podvodů, nezákonného obchodování se zlatem a zpronevěry.

Problém pro premiéra

Během vyšetřování bylo zadrženo mnoho dalších osob. Skandál podle agentury Reuters představuje zatím nejvážnější problém pro premiéra Erdogana za více než deset let jeho vlády. Mezi zatčenými je řada osob z jeho blízkého okolí.

Soudci v sobotu podle agentury AFP rovněž obvinili a nechali vzít do vazby íránsko-ázerbájdžánského podnikatele Rézu Zirrába, který byl údajně ústřední postavou v ilegálním vývozu zlata do Íránu, čímž porušoval mezinárodní embargo.

Už v úterý byl zadržen také syn tureckého ministra životního prostředí. Po několikahodinovém výslechu však byl podle AFP dnes propuštěn, stejně jako dalších 34 lidí.

Jenom do pátku bylo v zemi zatčeno na 80 lidí, včetně policejních šéfů, podnikatelů, bankovních úředníků a synů tří vládních ministrů. Odvolána byla řada velitelů tureckých policejních útvarů.

Podle některých zdrojů je vyšetřování výsledkem mocenského boje mezi Erdoganovou vládou a umírněným islámským duchovním Fethullahem Gülenem, jehož stoupenci měli vždy blízko k policii a justici.

Reklama

Výběr článků

Načítám