Hlavní obsah

Prezidenta Mursího obvinili ze spiknutí s teroristy

Káhira
Aktualizováno

Svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího čeká soud za spiknutí se zahraničními organizacemi za účelem teroristických akcí. Podle egyptské státní agentury Mena jej egyptská prokuratura obvinila také z vyzrazení vojenského tajemství cizí zemi.

Foto: Reuters

Svržený egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Vedle Mursího si na lavici obžalovaných sedne dalších 34 vysoce postavených činitelů včetně představitelů hnutí Muslimské bratrstvo. Bude mezi nimi i jejich duchovní vůdce Muhammad Badí.

Podle prohlášení prokuratury se Muslimské bratrstvo dopustilo násilí a terorismu v Egyptě a připravilo "teroristický plán", jehož součástí je spojenectví s radikálními organizacemi, jako jsou palestinský Hamás a libanonský Hizballáh.

Může skončit na popravišti

Exprezident, kterého svrhla armáda počátkem července, byl už dříve obžalován z podílu na smrti účastníků loňské prosincové demonstrace před jeho palácem. Mursí soud ale neuznává. V případě, že bude už v této kauze uznán vinným, hrozí Mursímu doživotní vězení nebo až trest smrti.

Související témata

Foto: Fredrik Persson, ČTK/AP

Mursí na předvolebním shromáždění

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Palestinci v Gaze slaví podepsání dohody mezi Fatahem a Hamásem

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Proti Mursímu od loňska protestovaly tisíce Egypťanů nespokojených s rostoucím vlivem islámu, který prosazovalo Muslimské bratrstvo a kterému prezident nebránil. Mursího stoupenci a stoupenci bratrstva ale stále pořádají protesty a dožadují se, aby byl prezident do funkce navrácen.

Reklama

Výběr článků

Načítám