Hlavní obsah

Barelové bomby si při náletu vyžádaly životy 28 dětí

– Halab • Aktualizováno

Syrské město Halab zažilo v neděli zatím nejsilnější nálety, které si podle pondělního vyjádření opozice vyžádaly životy 76 lidí. Je mezi nimi 28 dětí a mladistvých mladších 18 let a čtyři ženy. Uvedla to syrská humanitární organizace SOHR sídlící ve Velké Británii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ulice Halabu těsně po nedělním náletuVideo: Reuters

 
Článek

Armáda v neděli zaútočila na tři severní čtvrti Halabu, kde se stále drží povstalci. Použila při tom vrtulníky, ze kterých shazovala tzv. „barelové bomby“, tedy sudy naplněné trhavinami a hřebíky. Ty mají jen malou šanci zasáhnout přesně určené cíle, jsou ale schopny způsobit újmu mnoha lidem a výrazné hmotné škody.

Foto: Stringer, Reuters

Exploze minometného garnátu vypáleného v Halabu opozicí

„Dnes tu máme všechny lékaře, protože to, co se děje v Halabu, je masakr,“ řekl v neděli listu Daily Telegraph lékař Ammar Zakaria, který koordinuje zdravotnickou pomoc ve městě. „Mámě intenzivní péči plnou dětí. Musely být napojeny na dýchací přístroje a nyní se je pokusíme operovat,“ dodal.

Lékaři také museli udělat císařský řez mrtvé těhotné ženě, kterou zabila střepina, aby zachránili nenarozené dítě.

Foto: Reuters

Bombardováním zničený dům v Halabu

Nejhorší nálet zažila v neděli v poledne čtvrt Al-Haydrarija, kde několik barelů dopadlo na autobusové nádraží a na trh s ovocem a zeleninou. BBC uvedla, že zřejmě byla zasažena i škola.

Foto: Reuters

Svobodná syrská armáda odapluje v Halabu minometný granát

SOHR uvedla, že povstalecké skupiny v Halabu vydaly výzvu obyvatelům čtvrtí kontrolovaných vládními silami, aby se vzdálili do budov státních bezpečnostních složek. V odvetu na ně zaútočí rebelové. Pohrozili též, že pokud armáda znovu použije barelové bomby, napadnou dvě šíitské vesnice v oblasti.

Halab čelí bombardování už od konce minulého pracovního týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám