Hlavní obsah

Izrael vrátil Libanonu smrtící přeshraniční palbu, střet se vyhrocuje

– Jeruzalém • Aktualizováno

Dva libanonské vojáky zastřelila v pondělí izraelská armáda na společné hranici. Šlo o odvetu za útok libanonského snipera, který v neděli zabil příslušníka Izraelských obranných sil. Zástupci mírové mise OSN v oblasti jednají s oběma stranami a snaží se, aby incident nevedl k eskalaci násilí, uvedla agentura Reuters.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelská posádka u vrtulníku AH-64 Apache

Článek

Mluvčí Izraelských obranných sil uvedla, že izraelští vojáci začali střílet, když na libanonské straně demarkační linie zjistili podezřelý pohyb. "Nebudeme tolerovat násilí proti izraelskému státu a vyhrazujeme si právo bránit se proti útočníkům na Izrael a jeho civilisty," citoval Reuters představitele izraelské armády.

Napětí v jinak klidné pohraniční oblasti propuklo, když libanonský odstřelovač začal pálit na izraelské auto, které jelo u hranice, uvedla izraelská armáda. Vystřelil sedm ran na izraelskou stranu a zabil 31letého izraelského vojáka Šlomiho Cohena.

Armáda židovského státu si stěžovala u mise OSN UNIFIL a zvýšila svou pohotovost u hranice.

Mluvčí UNIFIL Andrea Teneti BBC potvrdil, že zastřelený izraelský voják se nacházel na izraelské straně modré demarkační linie.

Nad jižním Libanonem už hlídkují izraelské vrtulníky a v pohotovosti je i libanonská armáda.

„Nebudeme tolerovat násilí proti izraelskému státu a ponecháváme si právo se bránit proti útočníkům na Izrael a jeho civilisty,” citoval Reuters představitele izraelské armády.

Jde o nejvážnější konflikt od roku 2010, kdy zabil libanonský odstřelovač izraelského důstojníka. V létě 2006 vedl Izrael válku s libanonským šíitským hnutím Hizballáh, která si vyžádala na 1300 obětí a neměla vítěze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám