Hlavní obsah

Vítězství Asada by bylo nejlepší, tvrdí exšéf CIA

Washington

Bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Michael Hayden považuje vítězství syrského prezidenta Bašára Asada v současném syrském konfliktu za nejlepší ze tří možných konců války. Hayden to řekl na konferenci odborníků na boj proti terorismu, kterou pořádala nadace Jamestown.

Článek

„Jakkoli ošklivě to zní, musím říci, že se kloním ke třetímu ze tří možných a špatných výsledků syrské války. A ta třetí možnost je, že zvítězí Asad,” citovala Haydena agentura AFP.

Konflikt podle něj může vyústit i v dlouhodobý boj mezi extremistickými sunnity a šíity, před čímž varoval Írán, který označil hrozbu střetu mezi šíity a sunnity za největší bezpečnostní riziko dneška.

Syrskou opozici nyní představují hlavně sunnité, zatímco za Asada, který patří k šíitské sektě alávitů, bojují šíité. Na jeho straně je také syrská křesťanská menšina, která si nepřeje vítězství islamistů.

Rozpad Sýrie by vyvolal chaos

Druhou a stejně katastrofální možností jako tento dlouhý boj mezi sunnity a šíity je podle Haydena rozpad Sýrie a konec syrského státu v hranicích stanovených britsko-francouzskou dohodou z roku 1916. Francie a Británie si takzvanou Sykesovou-Picotovou dohodou tehdy rozdělily sféry vlivu v teritoriu Osmanské říše. Podle těchto zón byly později stanoveny hranice arabských států.

Hayden se domnívá, že narušení tohoto uspořádání by vyvolalo chaos i v Libanonu, Jordánsku a v Iráku. „Rozpadu státu se velmi obávám. Byl by to rozpad Sykesovy-Picotovy dohody. Máme zde, na křižovatce civilizací, nový, nikým neovládaný prostor,” řekl Hayden, který stál v čele CIA v letech 2006–2009.

Už nyní se přenáší syrská krize do sousedních zemí. V Iráku stále častěji útočí sunnitští radikálové na většinové a vládnoucí šíity. [celá zpráva]

Napětí roste i v Libanonu, kde už došlo k bojům mezi sunnitskými a šíitskými bojůvkami. [celá zpráva]

Milice šíitského Hizballáhu bojují na straně Asadových sil a pomohly mu v létě ovládnout Kusajr. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám