Hlavní obsah

Američan zmizelý v Íránu byl agent CIA nasazený ve zpackané akci

– Washington

Američan Robert Levinson, který před téměř sedmi lety zmizel v Íránu, pracoval pro americkou CIA v nedostatečně schválené misi. Dosud americké úřady tvrdily, že nyní 65letý Američan byl v Íránu jako soukromá osoba. Vláda USA na jeho spojení se CIA přišla již dříve, ale rozhodla se to tajit. Uvedla to v noci na pátek agentura AP.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Robert Levinson ve vězeňském na snímku zaslaném v roce 2011 rodině.

Článek

Bývalý agent FBI Robert Levinson zmizel v březnu 2007 během cesty na íránský ostrov Kiš. Levinson spolupracoval s analytickým týmem Ústřední zpravodajské služby (CIA), kterému krátce před svým zmizením hlásil, že v Íránu našel člověka, od něhož může získat informace o korupci v zemi.

CIA se snažila ututlat to, že Levinson odjel do Íránu bez náležitého povolení a vědomí vedení agentury. Potrestala v kauze deset svých zaměstnanců, přičemž tři z nich museli odejít, protože spustili špionážní operaci, ačkoli k tomu neměli oprávnění.

Foto: ČTK/AP

Levinson na videu z roku 2010

CIA také zaplatila podle AP Levinsonově rodině 2,5 miliónu dolarů, aby se její spojení se zmizelým mužem nevyzradilo.

Vláda nechtěla příběh zveřejnit

AP se po letech vyšetřování případu rozhodla nyní informaci zveřejnit, protože dospěla k přesvědčení, že věznitelé o jeho spojení se CIA již vědí, vysvětlila krok výkonná ředitelka americké tiskové agentury Kathleen Carrollová.

V minulosti byla média třikrát žádána vládou, aby vztah s CIA nezmiňovala. Nechtěla to ani nyní. „Americká vláda silně naléhala na AP, aby nezveřejňovala tento příběh v obavách o Levinsonův život. Litujeme, že se AP rozhodla zveřejnit příběh, nijak nepomůže dostat Levinsona domů,” řekla mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová.

Samotnou informaci odmítla CIA komentovat: „Nijak nekomentujeme údajný vztah mezi panem Levinsonem a americkou vládou,” uvedla v prohlášení CIA a její mluvčí Todd Ebitz dodal: „Americká vláda je oddána tomu, aby ho dostala bezpečně domů k rodině.”

Íránské úřady vždy tvrdily, že o Levinsonovi nic nevědí. Íránské ministerstvo zahraničí dokonce loni oznámilo, že z humanitárních důvodů chce při pátrání po Američanovi pomoci. Z toho, že Američana nespatřil nikdo v žádné íránské věznici, američtí zpravodajci usuzují, že Levinsonovi věznitelé jsou dobře organizovaní.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Robert Levinson ve vězeňském na snímku zaslaném v roce 2011 rodině

Levinson ve vězeňském

V roce 2011 dostala Levinsonova rodina jeho fotografie, kde je zarostlý v oranžovém vězeňském obleku a drží v ruce  tabulky s nápisy. Na první stojí: „Čtvrtý rok... nemůžete nebo nechcete?”  Na dalších dvou stojí ”Proč mi nepomáháte” a ”Pomozte mi”.

Na jiné je napsáno: „Toto je výsledek třicetileté služby USA.” Na poslední stojí „Jsem tady na Guantánamu. Víte, kde to je?” Američan je oblečen stejně jako podezřelí z terorismu držení na této americké základně.

Reklama

Výběr článků

Načítám