Hlavní obsah

Nálety pustošily syrskou Rakku, džihádisté útočí na vzbouřence

Aktualizováno

Syrské letectvo v sobotu podniklo několik náletů na město Rakka na severu země, které ovládají vzbouřenci. V Londýně sídlící organizace SOHR, která monitoruje dodržování lidských práv v zemi zmítané občanskou válkou, uvedla, že při útocích ze vzduchu zahynulo 12 lidí, především žen a dětí.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Syřan nese dítě zraněné při náletu.

Článek

Podle SOHR letectvo podniklo dopoledne sedm náletů na Rakku. Mezi mrtvými je prý pět dětí a čtyři ženy. Zranění utrpěly desítky lidí.

Rakku, která je správním střediskem stejnojmenné provincie, rebelové obsadili letos v březnu. Podle AP je to jediné větší město, které zcela padlo do jejich rukou od propuknutí bojů v Sýrii v březnu 2011, i když kontrolují části města Halab.

Ozbrojeným silám prezidenta Bašára Asada se v posledním roce podařilo dobýt zpět řadu oblastí ovládaných rebely, k čemuž jim pomohlo právě nasazení letectva. Nálety většinou předcházení pozemním ofenzívám.

Asadovy jednotky se zřejmě připravují na rozsáhlou operaci s cílem dobýt co nejvíce území, aby se vylepšila pozice vládní strany před chystanými rozhovory, které jsou plánovány na leden do Ženevy.

Bojovníci džihádu přicházejí přes Turecko

Na severu Sýrie podporují vzbouřence radikální bojovníci džihádu z celého světa. Podle BBC často používají oblastí na jihu Turecka jako bezpečné přístavy. BBC řekl muž, který provozuje takovýto dům pro bojovníky u Reyhanli, že jím za tři měsíce prošlo přes 150 lidí včetně patnácti až dvaceti britských občanů, které pozvali „přátelé“.

Dodal, že bojovníci džihádu „zůstávají většinou den až dva, než překročí hranici do Sýrie, a zůstávají tam taky, když se vracejí a čekají na zpáteční lety do svých domovských zemí“.

Jeden bojovník islámské svaté války, bývalý student z Francie, sdělil, že jich jsou tisíce z celého světa: „My všichni jsme Al-Káida.  Podle svých slov se připojil k brigádě, která má 8000 mužů, který je spojena s Islámským státem v Iráku a Velké Sýrii, která je napojená na Al-Káidu.

Džihádisté útočí i na vzbouřence

Syrští vzbouřenci, kteří bojují proti Bašárovi Asadovi, uvedli, že radikální islamisté nebojují pouze proti režimu, ale také napadají bojovníky Svobodné syrské armády. Jeden z jejích bývalých velitelů, který utekl do Turecka, když jeho jednotku zajali bojovníci džihádu, vypověděl: „Řekli nám, že jsme nebyli praví muslimové. Viděl jsem, jak bili mé přátele železnými tyčemi, rozmašírovali jim obličeje bednami s municí a pak je zabili. Vedeme revoluci za svobodu a rovnost, ale džihádisté toto nechtějí. Přišli, aby zničili Sýrii. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám