Hlavní obsah

Al-Káida pro plánování útoků v Evropě využívá německé pasy

Pro plánování svých útoků v Evropě používá teroristická organizace Al-Káida pasy německých islamistů. Magazín Focus to v sobotu uveřejnil s odvoláním na německé bezpečnostní zdroje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Muslimští extremisté z Německa prý musí během cesty do válečných oblastí v Sýrii odevzdat své německé dokumenty, za které dostanou syrské.

Článek

Muslimští extremisté z Německa prý musí během cesty do válečných oblastí v Sýrii odevzdat své německé dokumenty, za které dostanou syrské. Německé pasy pak využívají vycvičení teroristé, kteří jsou podobní původním vlastníkům dokladů. Zmíněné teroristy organizace vybírá pro údery v Evropě.

V Sýrii v současné době podle DPA bojuje proti režimu autoritářského prezidenta Bašára Asada ale i proti opozičním povstalcům zhruba tisícovka mladíků z Evropy, z nichž takřka čtvrtina pochází z Německa. Islámští radikálové se do Sýrie dostávají přes Turecko, kde využívají síť bezpečných domů. Informuje o tom v sobotu na internetu zpravodajská stanice BBC.

Islámští bojovníci se do Sýrie dostávají přes Turecko

O tom, že takzvaní bojovníci svaté války (džihádu), kteří jsou napojeni na teroristickou síť Al-Káida, se do Sýrie dostávají přes Turecko, se již vědělo, ale tato cesta je stále organizovanější. Jistý muž z pohraničního města Reyhanli podle BBC uvedl, že za poslední tři měsíce jím provozovaný bezpečný dům využilo přes 150 lidí, mezi nimiž bylo až 20 Britů.

Vše podle něj probíhá na základě "pozvání od přátel". Džihádisté se obvykle zdrží den dva, než překročí hranice do Sýrie. Stejně tak v jeho domě pobývají při návratu, když čekají na letecké spojení do svých domovských zemí.

"Jsou nás tisíce, doslova ze všech koutů světa," řekl jeden z těchto bojovníků, pocházející z Francie, zpravodaji BBC. "A všichni jsme z Al-Káidy," dodal. Začlenil se prý do jednotky čítající kolem 8000 mužů, která se připojila k radikálnímu islamistickému uskupení Islámský stát v Iráku a Levantě.

Džihadisté bojují proti všem

Během uplynulého roku se podle BBC k boji proti Asadovým silám připojily tisíce zahraničních bojovníků. Nicméně původní opoziční ozbrojené síly poukazují na to, že džihádisté nebojují jen proti režimu, nýbrž se systematicky zaměřují i proti povstalecké Svobodné syrské armádě (FSA).

Jeden z velitelů FSA vypověděl, že musel utéct do Turecka poté, co jeho jednotku zajali radikální islamisté. "Řekli nám, že nejsme skuteční muslimové," řekl. "Viděl jsem, jak mé přátele bili železnými tyčemi a rozbíjeli jim obličeje zásobníky munice, než je zabili," vylíčil.

"Zahájili jsme revoluci kvůli svobodě a rovnosti, ale tohle džihádisti nechtějí. Přišli zničit Sýrii," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám