Hlavní obsah

Izrael a Palestinci už dlouho nebyli tak blízko míru jako teď, tvrdí Kerry

– Tel Aviv

Izraelci a Palestinci dlouhá léta nebyli tak blízko míru jako nyní. Na závěr své další blízkovýchodní mise to dnes řekl v Tel Avivu americký ministr zahraničí John Kerry. Obě strany pak vyzval k následování příkladu jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandely, který se stal symbolem boje proti nespravedlnosti.

Foto: Jacquelyn Martin/Pool , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

"Věřím, že jsme nyní blíže míru, prosperitě a bezpečnosti, které si zaslouží všichni lidé v tomto regionu, než jsme kdy byli v minulých letech," citovala agentura AFP Kerryho prohlášení k novinářům před odletem z Tel Avivu zpět do USA.

Šéf americké diplomacie se během dvoudenního pobytu na Blízkém východě setkal s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Tématem jejich jednání byly kromě izraelsko-palestinského mírového procesu především mezinárodní rozhovory s Íránem.

Kerry na rozloučenou vyzval Izraelce a Palestince, aby následovali Mandelova příkladu, a zkritizoval "pesimisty, kteří mylně soudí, že mír v tomto regionu je nedosažitelný cíl".

Podle Kerryho je jasné, že prezident Abbás a premiér Netanjahu jsou více než kdy předtím odhodláni pokračovat po cestě k míru a využít všech možností, protože obě strany mají stejný cíl: dva státy pro dva národy žijící v sousedství v míru a blahobytu.

"Mír ani prosperita ale nejsou možné bez bezpečnosti a Spojené státy podpoří konečnou dohodu (mezi Izraelem a Palestinci) jedině za podmínky, že přinese Izraelcům i Palestincům více bezpečnosti než dnes," zdůraznil Kerry.

Izraelsko-palestinské rozhovory byly letos po několikaleté pauze obnoveny díky Kerrymu. Ministr se domnívá, že už příští rok obě strany dospějí k dohodě. Palestinci ale začátkem listopadu rozhovory přerušili kvůli izraelské osadnické politice. S Kerrym tentokrát přijel také americký zmocněnec pro mírové rozhovory generál John Allen a Netanjahuovi předal americké návrhy bezpečnostního uspořádání na západním břehu Jordánu v konečné fázi mírových rozhovorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám