Hlavní obsah

Při atentátu na jemenské ministerstvo zemřelo 52 lidí

Saná
Aktualizováno

Nejméně 52 lidí zemřelo a desítky dalších byly zraněny při čtvrtečním útoku skupiny zatím neznámých ozbrojenců na sídlo ministerstva obrany v jemenské metropoli Saná. Mezi oběťmi jsou podle agentury Reuters také příbuzný prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hadího a zdravotníci z vojenské nemocnice včetně německých lékařů.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Po bombovém útoku stoupal od areálu ministerstva obrany hustý dým.

Článek

Úřad uvedl, že „většina“ útočníků byla zabita, jejich počet ale neupřesnilo. Ministr obrany Muhammad Násir Ahmad je na návštěvě v USA.

K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil. Akce ale podle agentury AP nese charakteristické znaky operací Al-Káidy, jejíž jemenská odnož je řazena k nejnebezpečnějším na světě.

Ve dvou vlnách

Sebevražedný atentátník nejprve najel s autem naloženým trhavinami do hlavní brány ministerského komplexu v centru Saná, po explozi následovala střelba.

Po výbuchu zaútočila na areál skupina ozbrojenců, kteří údajně nakrátko obsadili vojenskou nemocnici a další dvě budovy v komplexu ministerstva obrany.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Jemenští vojáci na silnici k ministerstvu obrany. V pozadí dým po výbuchu

Výbuch podle AP těžce poškodil budovu nemocnice uvnitř komplexu a vyrazil okna a dveře v domech a kancelářích v bezprostřední blízkosti. Exploze a následná střelba také podle očitých svědků zničily obrněný vůz patřící armádě a tři soukromá auta proměnily v ohořelé vraky.

Nekončící krize

Útok se odehrál na pozadí zablokovaného národního dialogu, jehož cílem je vyvést zemi z obtížného přechodného období a dát jí stálé instituce.

V Jemenu, zejména pak na jihozápadě a jihu, ale zůstává aktivní místní teroristická síť Al-Káidy. Právě jejím bojovníkům se podle AFP přisuzuje řada útoků proti armádním cílům.

Kromě toho bojuje prozatímní vláda v Saná i se šíitskými povstalci z kmene Hútíů na severu země i s těžkými hospodářskými problémy, zděděnými po mnohaleté vládě exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Ten odstoupil v únoru 2012 po téměř rok trvajícím povstání proti svému autokratickému režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám