Hlavní obsah

Ukradená budoucnost: V syrské válce zemřelo 11 tisíc dětí, byly i mučeny a popravovány

Novinky, rei
Londýn

Ve válce v Sýrii za skoro tři roky jejího trvání přišlo o život víc než 11 tisíc dětí. Většina zemřela při explozích munice, jiné byly zastřeleny. Ani děti a teenageři ale nejsou ušetřeni mučení a poprav. V pondělí to oznámil britský think-tank The Oxford Research Group.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Muž odnáší své dítě mezi troskami budov v Dumě nedaleko Damašku.

Článek

Organizace ve své zprávě nazvané „Ukradená budoucnost: skryté počty dětských úmrtí v Sýrii“ vyčíslila počet zabitých dětí na 11 420.

„Na těchto zjištěních je nejvíc znepokojivý způsob, jak jsou děti zabíjeny, ne jen jejich počet,“ uvedla spoluautorka zprávy Hana Salamaová.

Nejčastějšími oběťmi útočníků jsou v Sýrii náctiletí chlapci. Popraveno bylo 764 dětí a teenagerů, terčem ostřelovačů se jich stalo 389. Mučeno před tím, než bylo zabito, bylo 112 dětí, mezi nimi i malé děti.

Britská organizace se při sestavování zprávy opírala o statistiky organizací působících v Sýrii. Varovala, že počet dětských obětí roste.

O tom, že jsou děti v Sýrii také mučeny a popravovány, hovořila už v létě komisařka OSN Navi Pillayová. Případy popsala jako „dobře zdokumentované“.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Konflikt v Sýrii má víc než 100 tisíc obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám