Hlavní obsah

Dohoda s Íránem o jádru se vzdaluje, Chameneí přitvrdil rétoriku

Teherán

Írán neustoupí ani o píď od svých jaderných práv. Prohlásil to íránský nejvyšší duchovní a politický vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve středu, kdy v Ženevě začíná další kolo rozhovorů Íránu a skupiny států 5+1 (stálí členové RB OSN a Německo) o íránském jaderném programu. V projevu řekl, že se do jednání vměšovat nebude, ale stanovil týmu íránských vyjednávačů „jasné nepřekročitelné hranice”.

Foto: Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí při projevu

Článek

„Trváme na tom, že neustoupíme ani o píď od svých práv,” prohlásil Chameneí. „(Vyjednávači) dostali instrukce, aby dodrželi určité limity,” řekl Chameneí, který má hlavní slovo v zahraničněpolitických a jaderných záležitostech. „Nesmějí se bát toho, co říká nepřítel,” dodal ajatolláh.

Minulé kolo jaderných rozhovorů velmocí s Íránem, které skončilo 9. listopadu, bylo dosud nejslibnější a čekalo se, že vyústí v dohodu. K jejímu uzavření nakonec ale nedošlo. Podle tvrzení Teheránu proto, že se velmoci nemohly dohodnout mezi sebou. Šéf americké diplomacie John Kerry naopak připsal neúspěch Íránu, jehož vyjednávači prý návrh dohody na poslední chvíli odmítli. [celá zpráva]

Chameneí: Izrael je vzteklý pes, Francie před ním klečí

Chameneí v projevu před milicemi basidž současně uvedl, že Írán chce mít dobré vztahy se všemi zeměmi: „Chceme mít přátelské vztahy se všemi státy, dokonce i se Spojenými státy. Nechováme nepřátelství vůči americkému národu. Je jako každý jiný na světě.” Na 5000 milicionářů odpovědělo na jeho slova voláním Smrt Americe!

Izrael pak označil za „vzteklého psa v regionu” určeného „k zániku”. Odsoudil ho za jeho stálou prezentaci Íránu jako globální hrozby. Tou podle něj není Teherán, „ale tento nelegitimní režim, který se dosud ve světě postaral jen o zlost,” řekl Chameneí.

Na adresu Francie Chameneí poznamenal, že nejen podléhá USA, ale přímo kleká na kolena před Izraelem. Francie vzápětí na Chameneího výroky zareagovala prohlášením, že jsou „nepřijatelné” a „komplikují jednání” v Ženevě.

Optimistický Obama

Americký prezident Barack Obama byl přitom ještě v úterý celkem optimistický. „Nevíme, zda budeme schopni uzavřít dohodu tento nebo příští týden,” řekl na fóru Wall Street Journalu.

Napřed by měla být přijata půlroční prozatímní dohoda, kdy by Írán zastavil další rozvoj svého jaderného programu a v některých oblastech se dokonce vzdal stávajících kapacit. Obama současně vyzval americké senátory, aby neuvalili na Teherán další sankce a dali prostor diplomacii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám