Hlavní obsah

Exploze v Bejrútu před íránským velvyslanectvím mají 23 obětí

Bejrút
Aktualizováno

Na 23 stoupl počet obětí ranního úterního dvojitého výbuchu před íránským velvyslanectvím v Bejrútu, uvedla televize hnutí Hizballáh Al-Manár s odvoláním na ministra zdravotnictví s tím, že zraněných je 146. Původně se udávalo sedm mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při explozích v Bejrútu zahynulo 23 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Při útoku byl těžce zraněn i íránský kulturní atašé. V nemocnici pak podle libanonských úřadů svým zraněním podlehl.

Televize šíitského hnutí Hizballáh Al-Manár a agentura AP uvedly, že nejprve zaútočil sebevražedný atentátník. Exploze další metrákové nálože v autě Renault Rapid způsobila největší škody. Výbuch zničil bránu u vjezdu do areálu a poškodil třípatrovou budovu velvyslanectví.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Libanonští policisté hasí auta zničené při výbuchu před íránskou ambasádou.

Tvrzení televize potvrdila videa z bezpečnostních kamer, kde je vidět muž opásaný výbušninami, jak se u zdi velvyslanectví odpálil. Vyvrátila spekulace, že na místo dopadly rakety nebo minometné granáty.

K útoku na ambasádu se přihlásily libanonské Brigády Abdalláha Azzama, které jsou napojené na Al-Káidu. "Byla to dvojí mučednická operace provedená dvěma libanonskými sunnitskými hrdiny," napsal podle Reuters náboženský vůdce této organizace na Twitteru.

Foto: Hasan Shaaban, Reuters

Libanonští záchranáři zasahují na místě atentátu před íránskou ambasádou v Bejrútu.

Teherán podporuje libanonské šíitské hnutí Hizballáh i syrskou vládu prezidenta Bašára Asada, na jehož straně bojují i příslušníci Hizballáhu.

Jih Bejrútu, kde stojí íránské velvyslanectví a který je pod kontrolou Hizballáhu, čelil v posledních měsících několika atentátům.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Chaos po explozi před íránskou ambasádou v Bejrútu

Reklama

Výběr článků

Načítám