Hlavní obsah

Extremisté v Sýrii omylem uřízli hlavu kolegovi, teď se omlouvají

Halab

Bojovníci z radikálních sunnitských organizací Islámský stát v Iráku a Ahrár aš-Šám, napojených na síť Al-Káida, se omluvili za to, že popravili jednoho ze svých druhů. Stalo se to v syrském Halabu. Radikálové prosí o prominutí.

Foto: Molhem Barakat , Reuters

Bojovník v Sýrii se modlí.

Článek

Extremisté nejprve v minulých dnech zveřejnili na internetu video ukazující dav bojovníků, před nimiž stojí muž se zdviženou rukou, ve které drží hlavu vousatého muže. V druhé ruce svírá bojovník nůž. Radikálové triumfálně prohlašovali, že sťali příslušníka irácké šíitské milice, která bojuje po boku syrského prezidenta Bašára Asada.

Nyní prosí extremisté „o pochopení a odpuštění“, jelikož zjistili, že se spletli a hlavu ve skutečnosti uřízli svému spolubojovníkovi z organizace Ahrár aš-Šám, takže v jejich očích pravověrnému, uvedl britský deník The Daily Telegraph. Mluvčí Islámského státu v Iráku přiznal, že popraveným je jeden z velitelů spřízněné organizace, který se ztratil před pár dny.

Někteří aktivisté na sociálních sítích uvedli, že sunnitští extremisté špatně pochopili výroky velitele Muhammada Faríse o imámech Alím a Husajnovi, které uctívají šíité. Mlučí Islámského státu v Iráku doplnil, že velitel byl zraněn a při nalezení prosil, aby byl usmrcen, protože byl také přesvědčen, že narazil na nepřátele.

Válka v Sýrii trvá dva a půl roku. Padlo v ní přes 100 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám