Hlavní obsah

Sýrii nepomáháme, ohradila se Severní Korea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea se ohradila proti zprávám některých médií, že režimu syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada poskytla poradce a piloty vrtulníků. V noci na pátek o tom informovala agentura Reuters. O údajné vojenské pomoci ze strany KLDR, která je jedním z nejbližších spojenců Damašku, informoval například list Jerusalem Post.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli.

Článek

"Některá zahraniční média vypouštějí dezinformace, že KLDR dodala do Sýrie válečné vybavení a že její letci se účastní náletů na povstalecké jednotky," oznámila ve čtvrtek pozdě večer severokorejská státní agentura KCNA.

Jerusalem post v říjnu napsal, že v Sýrii "ve službách režimu prezidenta Bašára Asada" působí 15 severokorejských pilotů helikoptér a že tuto informaci potvrdila syrská opoziční organizace SOHR, která sídlí ve Velké Británii.

Jiné zprávy zase hovořily o dělostřeleckých důstojnících z KLDR v Sýrii, kteří ale údajně nemají řídit palbu. Japonská média v srpnu uvedla, že Turecko zadrželo dodávku plynových masek a lehkých zbraní, která z KLDR mířila do Sýrie.

Reaktor zničili Izraelci

Pchjongjang pojí s Damaškem dlouholeté úzké vazby. S pomocí KLDR budovala Sýrie plutoniový reaktor, který zničil v roce 2007 izraelský nálet. Obě země spojuje také program chemických zbraní. Asad ale před časem slíbil zlikvidovat svůj chemický arzenál.

Syrské povstání, které začalo v březnu 2011, přerostlo postupně v občanskou válku. Ta si již vyžádala životy 120 000 lidí. Přes dva milióny Syřanů, většinou žen a dětí, uprchlo před boji ze země. Nejvíce uprchlíků registruje Libanon, Jordánsko a Turecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám