Hlavní obsah

Ženevská schůzka o Sýrii se uskuteční 12. prosince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Vládě blízký syrský list Al-Vatan ve čtvrtek s odvoláním na nejmenovaný diplomatický zdroj v Paříži napsal, že opakovaně odkládaná ženevská konference o Sýrii by měla začít 12. prosince. Odvolával se na nejmenovaný francouzský diplomatický zdroj.

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Podle listu americký ministr zahraničí John Kerry prý informoval svého francouzského kolegu Laurenta Fabiuse, že toto datum oznámí OSN 25. listopadu.

Syrská opozice ale zdůraznila, že datum konference ještě nebylo stanoveno.

„Iniciátoři konference Ženeva 2 (Rusko, USA a OSN) chtějí, aby se uskutečnila do konce roku. Navrhovaná data se pohybují kolem poloviny prosince, nejsou to ale oficiální data. Jde spíše o návrhy,” citovala agentura AFP vyjádření poradce předsedy Národní koalice sil revoluce a syrské opozice Ahmada Džarby.

Tématem konference má být kromě jiného sestavení dočasné vlády, která povede Sýrii k volbám. Mají v ní být zástupci celé syrské společnosti, vlády i opozice. Ta se ale domluvila, že do Ženevy pojede jen, pokud budou splněny její podmínky a bude se v Ženevě jednat o odchodu prezidenta Bašára Asada.

Asad mluvil s Putinem

S Asadem ve čtvrtek telefonicky hovořil ruský prezident Vladimir Putin, který ocenil, že syrská vláda pošle do Ženevy svou delegaci.

„Ruský prezident vyjádřil svou spokojenost s dosavadní spoluprací syrských úřadů s OSN a s inspektory z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW),” uvedl Kreml ve svém prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám