Hlavní obsah

My jsme dohodu o jaderném programu nezhatili, hájí se Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf v úterý odmítl tvrzení, že dohodě o jaderném programu Teheránu minulou sobotu zabránila jeho delegace. Podle něj nebyla dohoda uzavřena proto, že se západní mocnosti nemůžou v postoji sjednotit, uvedla BBC.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Článek

Zaríf reagoval na výrok svého amerického protějšku Johna Kerryho, který svalil vinu na Írán, když prohlásil, že nebyl při jednáních v Ženevě „schopen v tu chvíli dohodu přijmout“.  Kerry upozornil, že dohoda byla „velmi, velmi blízko“.

To íránský ministr odmítl a naznačil, že to byla třetí strana. V té souvislosti se hovoří o Francii, která nařčení rovněž odmítá. Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius nicméně připustil, že Paříž nemohla navrhovaná pravidla přijmout.

„Žádné překrucování“ podle Zarífa už nezmění to, co se v Ženevě minulý týden událo. Současně varoval, že by to ale mohlo „dál podlomit důvěru“.

Související témata

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Foto: Jacquelyn Martin/Pool , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Zástupci Íránu a skupiny zemí P5+1 (USA, Velká Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo) se znovu sejdou příští středu. Írán je ochoten omezit svůj nukleární program výměnou za zrušení mezinárodních sankcí. Teherán zdůrazňuje, že jeho program nemá vojenský charakter, ale Západ se obává, že vyvíjí jadernou bombu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám