Hlavní obsah

Palestinci obvinili Izrael z Arafatovy smrti

– Ramalláh • Aktualizováno

Palestinští představitelé v pátek označili Stát Izrael za „jediného podezřelého“ v případu úmrtí Jásira Arafata. Někdejší předseda palestinské samosprávy podle nich nezemřel sešlostí věkem ani nepodlehl nemoci. Uvedli to s odvoláním na švýcarskou zprávu a vyzvali k mezinárodnímu vyšetřování příčin Arafatova úmrtí. Izrael obvinění kategoricky odmítl.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Jásir Arafat na snímku z roku 1994

Článek

„Říkáme, že Izrael je prvním a jediným podezřelým v případě vraždy Jásira Arafata, a my budeme pokračovat v dalším vyšetřování, abychom zjistili a potvrdili všechny detaily a součásti případu,“ řekl podle BBC Tavfík Taraví, šéf palestinského výboru, který Arafatovu smrt vyšetřuje, na tiskové konferenci v Ramalláhu.

I vdova po Arafatovi Suha uvedla, že švýcarská zpráva, upozorňující na vysoké množství radioaktivního polonia v ostatcích, potvrzuje, že byl zavražděn. Sama však nikoho neobvinila s tím, že Arafat měl mnoho nepřátel. „Všichni chtějí obviňovat Izrael, ale já nemohu obviňovat, nemohu si udělat závěr,“ řekla.

Švýcaři ale byli při formulování závěrů svého šetření mnohem opatrnější. Potvrdili sice vysokou hladinu polonia 210, ale nepotvrdili, že způsobilo jeho smrt. [celá zpráva]

Izraelská vláda obvinění kategoricky odmítla. Ministerstvo zahraničních věcí oznámilo: „Izrael Arafata nezabil. Tečka.”

Arafat byl loni exhumován. Na 60 vzorků tkání vyšetřovali švýcarští, ruští a francouzští experti. Zatímco Švýcaři uvedli, že zjistili vysokou úroveň polonia 210 u něj i u věcí, které používal, Rusové tvrdí, že žádné polonium nenašli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám