Hlavní obsah

Mírová konference o Sýrii se odkládá

Ženeva

Napjatě očekávaná mírová konference o Sýrii, která byla původně plánovaná na listopad, se odkládá. Datum, kdy by k ní mohlo dojít, zatím nebylo stanoveno. Zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států (LAS) pro Sýrii Lachdar Brahímí ale doufá, že jednání se podaří uspořádat ještě letos.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států (LAS) pro Sýrii Lachdar Brahímí

Článek

„Doufali jsme, že budeme moci oznámit datum dnes (v úterý, pozn. red.), bohužel nebudeme. Stále ale doufáme, že budeme schopni uspořádat konferenci do konce tohoto roku,” řekl novinářům Lachdar Brahímí.

Zvláštní zmocněnec OSN a LAS jednal v úterý o uspořádání konference v Ženevě s diplomaty Spojených států a Ruska. Podle zdrojů blízkých rozhovorům komplikovaly jednání spory ohledně případné íránské účasti na konferenci.

Její konání bylo původně ohlášeno na listopad, podle ruských zdrojů se ale nesejde dřív než v prosinci. Datum by měl formálně oznámit generální tajemník OSN Pan Ki-mun po víkendovém jednání syrské opozice.

Podle agentury DPA se diplomatičtí zástupci Ruska a USA s Brahímím už dohodli na textu pozvání na ženevskou konferenci.

Spory o Írán

Neshody panují ohledně případné účasti Íránu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý podle agentury AP zopakoval stanovisko Moskvy, že Írán musí být na konferenci pozván. Šéf koalice opozičních sil Ahmad Džarba ale varoval, že její zástupci do Ženevy nepřijedou, pokud tam Írán bude přítomen.

Hlavní pozornost účastníků úterní schůzky se soustředila na to, jak vůbec dostat syrský režim a zástupce roztříštěné syrské opozice k jednomu stolu. Jednání komplikují předběžné podmínky kladené všemi stranami.

Opozice chce bezpodmínečný odchod Asada

Syrská opozice zase trvá na tom, aby byl při jednáních dohodnut jasný harmonogram odchodu syrského prezidenta Bašára Asada.

Syrský ministr informací Umrán Zubí však v pondělním televizním vystoupení prohlásil, že představitelé Damašku nebudou na ženevské konferenci hovořit o předání moci ani o zformování přechodné vlády. Asadovo vyloučení z jakýchkoli budoucích vládních struktur v Sýrii si ale exilová, Západem podporovaná syrská opozice klade jako podmínku konání konference.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Nejvýznamnější syrské opoziční uskupení, Syrská národní rada (SNC), navíc teprve na svém sobotním setkání v Istanbulu rozhodne, jestli se chystané konference v Ženevě zúčastní.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelci zaútočili na syrskou základnu

Za útokem na vojenskou základnu syrské armády u města Latákíja z tohoto týdne je podle televize CNN izraelské letectvo. Stejnou informaci přinesl...

Výběr článků

Načítám