Hlavní obsah

Zástupci Izraele a Íránu tajně jednali o jaderných zbraních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Diplomaté Íránu, Izraele a arabských států se před dvěma týdny nedaleko švýcarského Montreux setkali na tajné schůzce, která byla věnována uspořádání mezinárodní konference o zákazu jaderných zbraní na Blízkém východě. Oznámila to v úterý agentura Reuters s odvoláním na izraelské zdroje.

Článek

O neobvyklé schůzce, které se zúčastnili zástupci po desetiletí znepřátelených států, nejsou známy žádné bližší podrobnosti.

Diplomaté se sešli v hotelu ve švýcarské obci Glion u Montreux. Vyložili názory svých vlád na projednávanou problematiku, aniž přitom došlo k přímému jednání izraelského delegáta se zástupci Íránu. Nejmenovaný arabský diplomat ale řekl agentuře Reuters, že "hlavní je skutečnost, že Izraelci a Íránci byli přítomni". Příští podobné setkání se má uskutečnit ještě do konce letošního roku.

Kdo schůzku o zákazu jaderných zbraní zorganizoval, není známo. Agentura Reuters nicméně spekuluje o náměstku finského ministra zahraničí Jaakko Laajavovi, který má na starosti blízkovýchodní problematiku. Setkání v Glionu se zúčastnili rovněž zástupci Spojených států.

Konference se měla konat už loni

Izrael má podle všeobecného přesvědčení jako jediná ze zemí Blízkého východu ve svém zbrojním arzenálu atomovou bombu. Podle arabských států a Íránu tato skutečnost destabilizuje region a ohrožuje mír a stabilitu. Spojené státy a Izrael naproti tomu podezírají Teherán, že cílem jeho jaderného programu – oficiálně zaměřeného na zdravotnictví a vědecký výzkum – je rovněž výroba jaderné zbraně.

Svolání mezinárodní konference o vytvoření zóny bez zbraní hromadného ničení na Blízkém východě navrhl v roce 2010 Egypt. Za návrh se postavily i jaderné mocnosti, jmenovitě Spojené státy, Rusko a Británie. Konference se původně měla uskutečnit koncem loňského roku, ale byla odložena a žádné nové datum schváleno nebylo.

Související témata

Foto: Jiří Roškot, Právo

Islámská svatyně na Chrámové hoře: Skalní dóm, a skála, na níž byl v 7. století postaven, je nejznámější pamětihodností Jeruzaléma.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný reaktor

Podle izraelských zdrojů byla schůzka ve švýcarském Glionu součástí přípravy na tuto konferenci. Některé státy, například Británie, stále chovají naději, že může být svolána ještě do konce letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám