Hlavní obsah

Írán vyzval k likvidaci všech jaderných zbraní

– New York

Íránský stálý zástupce při OSN označil v noci na úterý jaderné zbraně za největší hrozbu současným i budoucím generacím. Na schůzce výboru pro odzbrojení Valného shromáždění OSN Muhammad Chazáí podle agentury AP dodal, že jen „naprostá eliminace těchto nelidských zbraní je jedinou absolutní zárukou proti hrozbě jejich použití”.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Článek

„Než nás všechny pohltí, musíme je všechny zcela zničit,” řekl o jaderných zbraních Chazáí. „To není možnost volby, to je nutnost. Je to naše právo i povinnost,” dodal s tím, že je třeba vyvinout více politické vůle k dosažení světa bez jaderných zbraní v co nejkratší době.

Prohlášení zaznělo několik dní před plánovaným obnovením rozhovorů Teheránu se šesti velmocemi o íránském jaderném programu, který vyvolává ve světě obavy. Zatímco Írán opakovaně tvrdí, že jeho jaderný program má výhradně mírové cíle, Západ ho podezírá z vývoje jaderných zbraní.

KLDR je proti

Je třeba si uvědomit, že šíitský Írán sousedí s převážně sunnitským Pákistánem, který jaderné zbraně vlastní. Má je i Izrael, i když to oficiálně nepřiznává.

Výbor pro odzbrojení přijal řadu rezolucí včetně japonské, která vyzývá ke „společné akci s cílem zcela eliminovat jaderné zbraně”, a ostře odsuzuje únorový jaderný test KLDR. Rezoluci schválil výbor hlasováním, kdy ze 164 hlasujících byla jedna země proti a 14 dalších se zdrželo. Odmítavý hlas byl od Severní Koreje, mezi těmi, kdo se zdrželi, byl například Írán, Izrael, Sýrie, Rusko, Čína a Indie.

O odstranění všech jaderných zbraní mluvil při své první pražské návštěvě v roce 2009 i prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám