Hlavní obsah

Novým vůdcem pákistánského Tálibánu je Chán Saíd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosavadního vůdce pákistánského Tálibánu Hakimulláha Mahsúda nahradí druhý muž tohoto islamistického hnutí Chán Saíd. Mahsúd v pátek zahynul při útoku amerického bezpilotního letadla. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na velitele povstalců a bezpečnostní zdroje.

Článek

Chán Saíd byl dosud velitelem islamistických oddílů v Jižním Vazíristánu. Předpokládá se, že loni zorganizoval útok na vězení na severovýchodě Pákistánu, při němž uteklo téměř 400 vězňů. Na svědomí prý má i útok na jednu z leteckých základen pákistánské armády provedený rovněž v roce 2012.

Hakímulláha Mahsúda zabil bezpilotní letoun, který vypálil při úderu čtyři rakety. Spolu s ním zahynuli nejméně tři další osoby. Zprávy o Mahsúdově smrti se v minulosti objevily už několikrát, tentokrát však jeho skon potvrdilo i samo islamistické hnutí Tálibán. Očitý svědek dnes podle Reuters uvedl, že Mahsúdovo tělo je "poškozené, ale rozpoznatelné".

Pohřbí ho v Miranšáhu

Islámský radikál zahynul na kmenovém území Severního Vazíristánu. Podle velení Tálibánu měl být pohřben v sobotu odpoledne místního času (kolem poledne SEČ) v severovazíristánském Miranšáhu. Agentura AFP nicméně s odvoláním na místní zdroje uvedla, že pohřeb se uskutečnil už v pátek.

Podle informací agentury AP, která telefonicky hovořila s několika vysokými představiteli hnutí, byl mezi favority na uvolněný post vedle Chána Saída například Maulán Fazlulláh, místní velitel z údolí Svát.

USA vypsaly na dopadení militantního islamisty Mahsúda odpovědného za různé teroristické činy odměnu pět miliónů dolarů (96 miliónů korun). Na seznamu nejhledanějších teroristů na webové stránce FBI byl Mahsúd na desátém místě. Chán Saíd na tomto seznamu zatím není.

Severní Vazíristán leží u hranic s Afghánistánem a je dlouhodobě baštou pákistánské odnože Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám