Hlavní obsah

Izrael propustil další vězněné Palestince

– Jeruzalém

Izrael propustil v úterý z vězení dalších 26 Palestinců odsouzených k dlouhým trestům za teroristické útoky na Izraelce. Oznámila to mluvčí izraelské vězeňské služby. Krok je součástí dohody o obnově mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinou.

Foto: Mohammed Ballas, ČTK/AP

Jeden z propuštěných vězňů Mohammed Sabbách (v bílém), kterého přivítali v uprchlickém táboře na západním břehu Jordánu palestinští ozbrojenci.

Článek

Propuštění vězňů podle agentury AP odstartovalo na palestinském území bouřlivé oslavy. Mnoho lidí v Izraeli tento krok naopak kritizuje. Proti propuštění Palestinců již v pondělí večer protestovalo několik set Izraelců před věznicí Ofer na západním břehu Jordánu.

Pět propuštěných Palestinců bylo dopraveno do pásma Gazy a zbývajících 21 na západní břeh Jordánu. Tam je přivítalo přes 2000 lidí, včetně palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Ten prohlásil, že další skupina se dostane na svobodu za dva měsíce, a vyzval k propuštění všech Palestinců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Izrael se v rámci dohody o obnově mírových rozhovorů zavázal, že letos pustí z vězení celkem 104 vězněných Palestinců. Prvních 26 se dostalo na svobodu již 13. srpna. [celá zpráva]

Mezi nově propuštěnými je například Ísá Abid Rabú, odsouzený v roce 1984 za vraždu dvou izraelských studentů. Rabú si z druhé skupiny propuštěných odpykal v izraelském žaláři nejdelší dobu. Všichni násilné činy spáchali před podpisem první izraelsko-palestinské mírové dohody v roce 1993, i když někteří byli souzeni až po podpisu.

Další výstavba ve východním Jeruzalému

Izraelský vojenský rozhlas  krátce po propuštění vězňů oznámil, že Izrael vybuduje 1500 nových bytových jednotek ve čtvrti Ramot Šlomo ve východním Jeruzalémě. Takovýto krok by mohl mírový proces zkomplikovat. Východní Jeruzalém chce za své hlavní město budoucí Palestinský stát. Palestincům vadí další výstavba v židovských osadách na okupovaných územích po šestidenní válce, která je v rozporu s mezinárodním právem.

Reklama

Výběr článků

Načítám