Hlavní obsah

Obrna se kvůli válce vrátila do Sýrie, ohroženo je 100 000 dětí

– Ženeva • Aktualizováno

Výskyt dětské obrny v Sýrii potvrdila v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO) s tím, že se touto nemocí nakazilo deset dětí v severní provincii Dajr az-Zaur. Nákaza u dalších dvanácti se nadále prošetřuje. Jsou to první případy obrny v zemi za posledních 14 let. Jsou dávány do spojitosti s válkou.

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Syrská dívka pomáhá svému bratrovi, který může být nakažen obrnou, jít do mešity v Libanonu.

Článek

Před vypuknutí konfliktu v roce 2011 bylo v Sýrii očkováno 95 procent dětí, podle WHO však nyní v Sýrii není očkováno proti obrně půl miliónu dětí.

Nemocní jsou ze severní provincie Dajr az-Zaur. WHO v minulých dnech několikrát upozornila, že by to mohlo znamenat návrat obrny do Sýrie. Jen v provincii Dajr az-Zaur je nemocí ohroženo na sto tisíc dětí do pěti let.

„Existuje vysoké riziko, že se obrna začne šířit celým regionem. U deseti z 22 prověřovaných případů se potvrdila obrna prvního typu,“ řekl v Ženevě mluvčí WHO Oliver Rosenbauer.  Výsledky laboratorních testů u zbylých 12 případů budou známy v nejbližších dnech. Většina postižených jsou děti mladší dvou let, které zřejmě nebyly proti obrně očkovány nebo dostaly místo tří jen jednu vakcinační dávku.

Rosenbauer také varoval, že by se nemoc mohla v regionu rozšířit: „Je to samozřejmě přenosná choroba a tamní populace se přemísťuje, takže riziko rozšíření po oblasti je vysoké.“

Očkování začalo

Sdělil, že v provincii už bylo zahájeno očkování. Začalo se s ním hned po zjištění prvního možného případu nákazy.  V plánu je očkovat 2,4 miliónu dětí nejenom proti obrně, ale také proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám.

„Ze Sýrie utekly už dva milióny lidí a další čtyři v ní ztratily své domovy. Sousední Libanon už nařídil celoplošné přeočkování dětí do tří let.

Obrnu se díky vakcínám podařilo zvládnout ve většině států. Vyskytuje se už jen v Afghánistánu, Nigérii a v Pákistánu. Tam jsou ale zdravotníci často terči útoků muslimských radikálů odmítajících očkování.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám