Hlavní obsah

Damašek je bez proudu, povstalci poškodili elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Při bojích na jihu syrského hlavního města byl ve středu poškozen plynovod a vyřazena z provozu centrální rozvodná stanice elektřiny. Zcela bez proudu se ocitly Damašek, Tartús a několik dalších syrských měst a oblastí. Hlavní město je zahaleno do oblaků hustého dýmu, v ulicích se bojuje a rozléhají se výbuchy dělostřeleckých granátů. Syrské úřady oznámily, že dodávka elektřiny bude „postupně a podle možností” obnovena.

Foto: Ahmad Alshmi, Reuters

Požár, který podle aktivistů vypukl poblíž mezinárodního letiště v Damašku.

Článek

Povstalci vyhodili do povětří plynovod, uvedla oficiální syrská agentura SANA. Potrubím byla na jižním předměstí Damašku napájena elektrárna s rozvodnou stanicí, která proudem zásobovala nejen hlavní město, ale i další regiony. Syrské ministerstvo energetiky oznámilo, že na opravě poškozených objektů se usilovně pracuje.

Boje mezi vládními vojsky a opozicí se ve středu soustředily na jih a východ hlavního města, kde armáda zablokovala dvě trasy, jimiž opozice zásobovala své bojovníky.

Armáda zablokovala zásobovací trasy

Opoziční aktivisté citovaní agenturou Reuters oznámili, že do oblasti východní Ghúty na okraji Damašku se už několik dní nedostaly zásoby potravin. Právě tato oblast byla cílem srpnového chemického útoku, který opozice a její spojenci připisují vládě. Ta z něj naopak viní opozici.

Foto: Msallam Abd Albaset, Reuters

Nákup paliva na ulici na předměstí Ghúta na okraji Damašku

Vojsko upevňuje blokádu Ghúty asi týden. Tamní obyvatelé se obávají, že je stihne osud lidí obývajících předměstí západně od metropole. Tam prý panuje hlad a lékaři odtud hlásí několik případů úmrtí a vážného onemocnění z podvýživy.

"Armáda minulý týden ovládla cesty, jimiž jsme přepravovali mouku a další potraviny. Jestli se nám nepodaří najít jiné zásobovací trasy, zničí nás to," sdělil prostřednictvím Skypu aktivista jménem Nidal.

Foto: SANA, Reuters

Tank syrské armády na jižním předměstí Damašku

Někteří z analytiků tvrdí, že vláda prezidenta Bašára Asada začala v poslední době používat proti povstalcům tuto strategii a snaží se oblasti ovládané opozicí vyhladovět.

Armáda sice v minulých týdnech zastavila postup opozice kolem Damašku, ale vytlačit její oddíly se jí nepodařilo. Syrský konflikt trvá od jara 2011 a zahynulo při něm více než 110 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám