Hlavní obsah

Pumový atentát islámských bojovníků džihádu otřásl Damaškem

Damašek/Londýn

Mohutná exploze otřásla v sobotu damašským předměstím Džaramána, kde žijí především křesťané a drúzové. V oblasti loajální vládě Bašára Asada vybuchla nálož v autě. Exploze a následná přestřelka si vyžádaly životy šestnácti syrských vojáků.

Foto: Nour Fourat, Reuters

Bojovník Syrské svobodné armády odpaluje raketu.

Článek

Státní syrská tisková agentura SANA útok potvrdila. Podle ní jsou za explozi zodpovědní ”teroristé„.  Jak uvedla Syrská organizace pro lidská práva SOHA se sídlem v Londýně, k výbuchu došlo kolem půl osmé ráno místního času, když ke kontrolnímu stanovišti armády na hranicích mezi čtvrtí a rebely ovládaným městem Mieha najel automobil napěchovaný výbušninou. Její tvrzení nešlo ověřit.

„Byla to velmi silná exploze, třásly se stěny domů,” svěřil se agentuře AFP jeden z místních obyvatel. Následně se v oblasti rozhořely tvrdé boje. Útok mají nejspíš na svědomí islamisté z fronty An-Nusra napojení na teroristickou síť Al-Káida.

Předměstí Džaramána na východním okraji Damašku se už v minulosti stalo terčem několika atentátů ze strany rebelů. Jeho obyvatelé z křesťanské a drúzské komunity totiž většinově podporují režim prezidenta Bašára Asada. Naposledy zde došlo k silné explozi 6. srpna. Výbušnina ukrytá v autě tehdy zabila 18 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám