Hlavní obsah

Saúdové odmítli členství v Radě bezpečnosti, prý selhala a používá dvojí metr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Saúdská Arábie se podle BBC v pátek zřekla křesla nestálého člena rady bezpečnosti OSN, dokud tato organizace neprodělá reformu. Rijád je roztrpčen tím, že se Radě nepodařilo prosadit tvrdý postup vůči Sýrii. Podle saúdského ministerstva zahraničí selhala i v dalších konfliktech. Do rady byla Saúdská Arábie zvolena tento týden. OSN ale o rozhodnutí nebyla informována.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Zasedání Rady bezpečnosti OSN. Archivní snímek

Článek

„Mechanismus práce a dvojí standardy Rady bezpečnosti jí brání v tom, aby plnila své povinnosti a naplnila svou odpovědnost za udržení světového míru,“ uvedlo saúdskoarabské ministerstvo, když oznamovalo, že opouští pozici nestálého člena. Kvůli tomu Saúdská Arábie nemá jinou možnost, než se vzdát členství v Radě bezpečnosti do té doby, že se reformuje a bude schopna plnit svou funkci.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle něj Rada bezpečnosti umožnila syrské vládě „zabíjet své vlastní lidi chemickými zbraněmi, aniž by s tím byla konfrontována a čelila jakýmkoli odstrašujícím sankcím“, uvedlo rijádské ministerstvo.

Zmínilo také, že selhání „při hledání řešení palestinské otázky po pětašedesát let vedlo k řadě válek ohrožujících mír ve světě“. Také uvedlo, že kvůli selhání OSN se Blízký východ nestal oblastí bez zbraní hromadného ničení včetně jaderných. Ty má Izrael.

Valné shromáždění OSN tento týden vybralo pět nových nestálých členů rady, kterých je celkem deset. Kromě Saúdské Arábie vybralo Čad, Nigérii, Chile a Litvu. Stálými členy s právem veta jsou Rusko, Čína, USA, Francie a Velká Británie.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl, že OSN nebyla o rozhodnutí Saúdské Arábie informována.

Bezprecedentní krok Saúdské Arábie kritizovalo Rusko, označilo saúdský krok "v kontextu syrské krize za obzvlášť podivný". Naopak jej podpořilo Turecko. „Rozhodnutí Saúdské Arábie má přitáhnout pozornost mezinárodního společenství k nynějšímu stavu věcí," řekl turecký prezident Abdullah Gül.

Reklama

Výběr článků

Načítám