Hlavní obsah

Turecko vyzradilo Íránu jména izraelských špiónů, tvrdí Američané

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Nařčení, že vyzradila Íránu jména deseti izraelských špiónů v islámské republice, čelí vláda tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. S tvrzením přišel ve čtvrtek deník The Washington Post odkazující se na nejmenované americké představitele. Z Ankary v reakci zní, že se cizí mocnosti snaží Turecko zdiskreditovat, jelikož se obávají jeho rostoucího vlivu na Blízkém východě.

Foto: Umit Bektas , Reuters

O špiónech měl Írán informovat osobně turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.

Článek

Odhalení špionážní skupiny počátkem loňského roku bylo podle listu pro Izraelce citelnou ránou. Jejich síť údajně zčásti operovala z Turecka a jeho tajné služby tak měly možnost její pohyby monitorovat. Nejmenovaní američtí zástupci uvedli, že Izraelci Turkům, kteří byli jejich dlouhodobými spojenci, důvěřovali.

Jenže vztahy obou zemí nabyly konfrontační povahy po vyslání flotily lodí s propalestinskými aktivisty k pásmu Gazy a jejím následným zastavením Izraelci v roce 2010. Při akci izraelského komanda přišlo o život devět lidí. Následovalo vypovězení spolupráce.

O identitě deseti Íránců ve službách izraelské rozvědky podle Washington Postu informoval Írán samotný Erdogan. Teherán oznámil v dubnu 2012, že odhalil izraelskou špionážní skupinu a v té souvislosti bylo zatčeno 15 osob. Není ale jisté, že se jedná o špióny, které měl prozradit Erdogan.

Podle Ankary je nařčení Erdogana vykonstruované, aby bylo Turecko diskreditováno kvůli svému rostoucímu vlivu na Blízkém východě. Izrael zprávu nekomentoval. Izraelští ministři nicméně v minulosti opakovaně kritizovali tureckého premiéra za to, že se obrátil k Izraeli zády, aby vylepšil postavení Turecka v muslimském světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám