Hlavní obsah

Napjatě očekávaná konference o Sýrii bude v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Druhá mezinárodní mírová konference o Sýrii se bude v Ženevě konat 23. a 24. listopadu. V Moskvě to ve čtvrtek oznámil místopředseda syrské vlády Kadrí Džámil. Na rozdíl od loňského setkání se listopadové konference mají zúčastnit také zástupci syrské vlády a opozice.

Foto: Stringer, Reuters

Boje v Sýrii si vyžádaly přes sto tisíc obětí.

Článek

Džámil termín sdělil až na dotaz novinářů. Původně se počítalo se ženevským setkáním už letos v létě, termín se pak ale několikrát posunul.

Rusko podporující syrského prezidenta Bašára Asada požádalo Spojené státy, které se staví za opozici, aby pomohly přimět opoziční předáky k účasti na ženevském jednání. Syrská opozice je ale roztříštěná a její jednotlivé frakce se nedokážou shodnout na společném postupu.

Konference se připravuje od května, ale syrská opozice na ni jet nechce. Svou účast podmiňuje odstoupením prezidenta Bašára Asada. Damašek takový požadavek odmítá.

Syrská vláda chce, aby se o osudu Asada rozhodlo v příštích volbách. USA jsou toho názoru, že Asad ztratil legitimitu a neměl by být v příští vládě. Asad sám řekl, že ještě není rozhodnut, zda bude znovu kandidovat, a že se rozhodne až podle toho, jakou podporu bude mít mezi Syřany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám