Hlavní obsah

Íránci souhlasí s neohlášenými inspekcemi jaderných zařízení

Novinky, rei
Ženeva

Írán umožní jaderným inspektorům kontroly svých jaderných zařízení včetně těch předem neohlášených. Ve středu to v Ženevě na schůzce Íránu se skupinou zemí P5+1 uvedli íránští vyjednavači, informovala agentura AFP.

Foto: Fabrice Coffrini/Pool, Reuters

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf se šéfkou zahraniční služby EU Catherine Ashtonovou. EU jednáním v Ženevě formálně předsedá.

Článek

Íránská strana vedená ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem přednesla své návrhy řešení krize kolem jaderného programu v úterý, kdy jednání začala.

„Návrh, který jsme přednesli, by mohl být průlomem,“ řekl íránský vyjednavač Abbás Arákčí.

Íránská strana svoji prezentaci podle diplomatů poprvé představila v angličtině, čímž dala najevo vstřícnost. Prezentace trvala hodinu. „Nejsme tady jen symbolicky, abychom utráceli čas. Myslíme to vážně,“ uvedl Arákčí.

Obrat přišel s novým prezidentem

AFP označuje jednání Íránců se zástupci USA, Velké Británie, Francie, Číny, Ruska a Německa za potenciálně průlomová. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová ale upozornila, že rozhovory ještě neskončily a je předčasné je hodnotit.

Írán souhlasí s omezeními svého jaderného programu výměnou za zrušení sankcí ze strany Západu. Odmítá ale úplně skončit s obohacováním uranu a obohacený jaderný materiál posílat do zahraničí.

Obrat v dosavadním přístupu Íránu přišel s nástupem nového prezidenta Hasana Rúháního, zvoleného letos v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám