Hlavní obsah

V Mekce kamenovali Satana

Mekka

Hlavní obřady letošní pouti do Mekky v úterý završilo rituální kamenování Satana. V celém muslimském světě také začal svátek oběti, kvůli němuž Saúdská Arábie připravila nejen pro poutníky 3,2 miliónu ovcí i velbloudů k porážce.

Foto: ČTK/AP

Věřící házeli kamínky na tři pilíře představující Satana.

Článek

Poutníci se v úterý vrátili do údolí Miná, z něhož v pondělí ráno vyšli k modlitbám na pahorek Arafát, aby provedli poslední z povinných rituálů pouti. Shromažďovali se u tří pilířů, jež představují Satana, a házeli na ně kamínky. Kamenováním se mohou poutníci zabývat ještě další dva dny, jež mohou, ale také nemusejí strávit v blízkosti posvátných míst.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Kamenování Satana v Mekce

Rituál kamenování se vztahuje ke starozákonnímu příběhu trojího Satanova pokoušení proroka Abraháma. Satan ho chtěl odvrátit od božího přání poskytnout na znamení opravdové víry jako obětinu vlastního syna. V poslední chvíli pak bůh Abrahámovi poskytl jako obětinu beránka.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Poutníci v Mekce

Na tentýž příběh odkazuje i svátek oběti Íd al-adhá. Muslimové při něm porážejí obětní zvířata a část masa rozdávají chudým. V Saúdské Arábii se letos k porážce nabízí 3,2 miliónu zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám