Hlavní obsah

Syrští duchovní povolili muslimům v nouzi jíst psy

– Damašek
Novinky, rei

Skupina syrských duchovních vydala náboženský rozklad povolující muslimům v obležených válečných zónách na předměstích Damašku jíst maso, které mají jinak zapovězené. Lidé v nouzi tak můžou konzumovat psy nebo osly, aby zahnali hlad a přežili, upozornila v úterý BBC.

Foto: Yousef Homs, Reuters

Válkou zničené předměstí Damašku

Článek

Příslušná fatwa, čili právní rozhodnutí kleriků, byla zveřejněna prostřednictvím videa na internetu shodou okolností na Svátek oběti (Íd al-Adhá), který je obdobím oslav a hodování.

V syrském hlavním městě se v posledních dnech šíří zprávy o hladovění obyvatelstva v obleženém předměstí Muadhamíja, které kontrolují povstalci.

Poté, co humanitární organizace naléhaly na vládu, aby povolila dodávky pomoci do postižených míst, kde uvízlo množství civilistů, bylo na víkend dohodnuto příměří. Stovky lidí tak mohly předměstí opustit.

Varovali před kanibalismem

Syrští duchovní prohlásili, že jejich rozhodnutí povolit lidem konzumovat jinak zakázané maso je výkřikem do světa o pomoc. Varovali, že pokud se bude situace v Sýrii dál zhoršovat, začnou jíst zoufalí lidé zabité.

Podle BBC to není poprvé, kdy byla podobná fatwa v průběhu dva a půl roku trvajícího konfliktu v Sýrii vydána. Opatření už dříve vyhlásili v Homsu a Halabu, když byly boje nejtěžší.

Související téma

Foto: Profimedia.cz

Aleppo v Sýrii

Boje v Sýrii si vyžádaly přes sto tisíc mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám