Hlavní obsah

Nobelovu cenu jsem měl dostat já, řekl s nadsázkou Asad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad ani uprostřed brutální občanské války, která si podle některých údajů za dva a půl roku vyžádala 115 000 obětí, neztrácí chuť vtipkovat. Ukázalo se to v pondělí, když odpovídal na otázku, co si myslí o tom, že Nobelovu cenu za mír získala Organizace pro zákaz chemických zbraní. Uvedl, že ocenit měli jeho.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Libanonskému listu Al-Achbár Asad odpověděl: „Cena měla být moje.“ Asad pod mezinárodním tlakem a hrozbou útoku, kterou vyvolalo použití chemických zbraní 21. srpna, přistoupil na návrh Ruska zlikvidovat svůj chemický arzenál.  Zmínil, že už za invaze do Iráku, zahájené v roce 2003 kvůli tomu, že tamní režim údajně vyvíjel zbraně hromadného ničení, navrhoval, aby se těchto zbraní zbavil celý Blízký východ.

Ruský politik Jisif Kobzon ale zase podle webu dailycaller byl roztrpčen, že cenu nedostal Putin. „Kdo donutil Sýrii, aby zničila chemické zbraně, když ne Putin?“ položil řečnickou otázku.

Sýrie chemické zbraně nepotřebuje

Asad libanonskému listu řekl, že jsou tři důvody, proč jeho země už nepotřebuje chemické zbraně.  Sýrie má podle něj tak moderní raketový arzenál, že je schopná nepřítele zastrašit už v prvních chvílích případného konfliktu. Dále v minulých 20 letech velmi pokročily metody ochrany proti chemickým zbraním.

Asad se zmínil o tom, že Izrael při sebemenším napětí v regionu okamžitě distribuuje občanům plynové masky, takže v případě chemického útoku na Izrael by byly tyto zbraně málo účinné.

Asad dokládal malou účinnost chemických zbraní i na příkladu pěti svých vojáků vystavených údajnému chemickému útoku opozice. Po aplikaci injekce s protilátkou se byli schopni velmi rychle vrátit na bojiště.

Dále uvedl, že Sýrie prý začala omezovat výrobu chemických zbraní už v roce 1997 a místo ní se zaměřila na konvenční zbraně, jež jsou dle Asada rozhodujícím prvkem na bojišti. Přesto má tisíc tun bojových otravných plynů.

Lepší ochranu než chemické zbraně poskytuje politická rovnováha. Přitom se zmínil o vetu, jež v Radě bezpečnosti OSN za současného syrského konfliktu třikrát použili jeho spojenci Rusko a Čína.

Asad nevěří v mírovou konferenci

Zmínil se také o chystané mírové konferenci, již chtějí Rusko s USA svolat k syrskému konfliktu do Ženevy. Asad nevěří, že se bude konat, a nevěří ani, že by syrskou válku mohla pomoci ukončit. To se podle něj může podařit jedině uspořádáním nových voleb v Sýrii a zastavením podpory teroristů, jak nazývá opozici. ”Kdykoli my zabijeme 1000 teroristů, přijde do Sýrie 2000 dalších,” řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám