Hlavní obsah

Arafata otrávilo polonium, naznačuje švýcarská expertiza. Rusové to popírají

Londýn
Aktualizováno

Příčinou smrti palestinského vůdce Jásira Arafata mohla být skutečně otrava radioaktivní látkou polonium 210, jak se spekulovalo už po jeho úmrtí v roce 2004. Připustili to švýcarští odborníci, kteří kvůli podezření z otravy zkoumali věci po zemřelém. Rusové ale popírají, že by v těle byl izotop polonia 210.

Článek

„Několik vzorků obsahujících zbytky po tělesných tekutinách (moči a krvi) mělo nevysvětlitelně vyšší úroveň radioaktivního polonia 210,“ napsali v britském časopisu The Lancet odborníci z Lausannského ústavu radiofyziky. Experti zkoumali zbytky tělesných tekutin na Arafatových osobních věcech – spodním prádle, čepici či kartáčku na zuby.

„Výsledky podporují hypotézu, že Arafat byl otráven poloniem 210,“ uvádí se ve zprávě. Množství radioaktivity je podle ní srovnatelné se „smrtelnou injekční dávkou několika gigabecquerelů“ polonia 210.

Ruští experti ale dospěli k opačnému závěru, podle nich se v těle nenašel izotop polonia 210. „Nemohl být otráven poloniem," řekl agentuře Interfax šéf ruského biologickolékařského ústavu Vladimir Ujba.

O tom, že Arafatovy osobní věci obsahovaly významnou dávku této látky, informovala už loni stanice Al-Džazíra.

Při testech se nezjistila stopa žádného známého jedu. Ve francouzské lékařské zprávě stojí, že Arafat trpěl zánětem, žloutenkou a příčinou smrti byl rozpad červených krvinek. Příčina tohoto rozpadu však zjištěna nebyla a tělo zemřelého nebylo podrobeno pitvě.

Skončí vše u soudu?

Palestinci nechali jeho ostatky v listopadu 2011 exhumovat, aby se zjistila skutečná příčina smrti. Mnoho jich je totiž skálopevně přesvědčeno, že Arafat byl otráven a že za jeho smrtí stojí Izrael a Spojené státy.

Vdova po Arafatovi Suha sice původně nežádala o pitvu, loni však vznesla ve Francii proti neznámému pachateli obvinění z vraždy a vyžádala si také prozkoumání ostatků. Dala k dispozici i Arafatovy osobní věci, jež měl u sebe v době hospitalizace.

Tichý zabiják polonium

Polonium je radioaktivní prvek, patří mezi kovy. 

V přírodě se vyskytuje v uranové rudě. Uměle se připravuje ozařováním bismutu. 

Izotopy polonia se používají jako alfa zářiče v medicíně a při odstraňování statického náboje v textilním průmyslu a při výrobě filmů. 

Ze zdravotního hlediska jde o vysoce rizikový prvek, podle britské policie jím byl otráven bývalý sovětský a později ruský agent Alexandr Litviněnko, který zemřel v roce 2006 v Londýně.

Prokáže-li se otrava, jsou Palestinci připraveni obrátit se na Mezinárodní trestní soud. „Budeme-li mít důkaz, že byl Jásir Arafat otráven, půjdeme k Mezinárodnímu trestnímu soudu,“ řekl už loni šéf palestinské vyšetřovací komise Taufík Tiráví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám