Hlavní obsah

Továrny na chemické zbraně jsou i v oblastech ovládaných syrskými rebely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Generální ředitel Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která získala v pátek Nobelovu cenu za mír, dal najevo obavy ohledně továren na výrobu chemických zbraní, které se nacházejí v oblastech kontrolovaných vzbouřenci. Vyzval je proto, aby i oni podpořili misi. Zatím inspektoři viděli jen čtvrtinu všech zařízení, uvedl pro BBC.

Foto: Reuters

Kolona vozidel OSN s experty v Sýrii

Článek

Ahmet Uzümcü uvedl, že zatím inspektoři OPCW navštívili pět z dvaceti míst na seznamu, který dostali od syrské vlády. Dodal ale, že některá místa jsou v oblastech kontrolovaných rebely.

„Přecházely z ruky do ruky ze dne na den, což je důvod, proč vyzýváme všechny strany v Sýrii, aby podpořily tuto misi, spolupracovaly a nedělaly činnost ještě komplikovanější,“ řekl BBC.

„Jedno místo, které je, jak jsme pochopili, opuštěné, leží v oblasti držené rebely, takže uvidíme, zda se tam dostaneme,“ dodal.

Výzva k příměří

Uzümcü také vyzval k vyhlášení příměří, které by umožnilo jeho týmu zlikvidovat zásoby chemických zbraní i zařízení na jejich výrobu a přípravu k nasazení. Týmy OPCW v Sýrii poprvé pracují ve válečných podmínkách, v nichž čelí mnohým nebezpečenstvím.

Uzümcü proto velmi přivítal Nobelovu cenu, která týmy OPCW povzbudila: „Pracují v poli ve velmi složitých podmínkách.“ Dodal, že ocenění se týká nejen minulosti, ale také práce v Sýrii s tím, že očekávání jsou vysoká. [celá zpráva]

Od pondělí Sýrie už patří mezi země, které podepsaly konvenci o chemických zbraních, v září se k ní připojila a nyní to bylo uznáno. Syrský prezident Bašár Asad podepsal 12. září dekret o připojení k OPCW, do OSN dorazily všechny dokumenty nutné k tomu, aby Sýrie mohla přistoupit k úmluvě o zákazu chemických zbraní, 14. září.

Podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN přijaté po chemickém útoku v Sýrii, který si 21. srpna vyžádal několik set obětí, musejí být do 1. listopadu zlikvidována syrská zařízení na výroku chemických zbraní a do půlky příštího roku jejich zásoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám